Sari la conținut

OMS avertizează: „Nu este momentul să ridicăm măsurile”

OMS avertizează. Semnal de alarmă la nivel European. Directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge, anunță că pandemia nu este la final și cere sporirea eforturilor de vaccinare. El făcând referire la procentul scăzut de angajaţi vaccinaţi în sectorul sanitar din Bulgaria.

OMS avertizează: „Nu este momentul să ridicăm măsurile”

Deși numărul persoanelor infectate cu noul virus scade în unele părți ale lumii, valul Omicron se deplasează spre est.  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut sporirea eforturilor de vaccinare în Europa de Est. Avertizând că valul virusului Omicron se îndreaptă spre est şi „acum nu este momentul să ridicăm măsurile”.

Directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge, a menționat că în ultimele două săptămâni, cazurile de COVID-19 s-au dublat în şase ţări: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia şi Ucraina.

„Aşa cum era de aşteptat, valul Omicron se deplasează spre est. Zece state membre din est au descoperit deja această variantă”, a adăugat Kluge.

40% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani au efectuat vaccinuri

Regiunea Europeană a OMS include 53 de ţări, inclusiv câteva din Asia Centrală. Kluge şi-a exprimat regretul că vaccinarea încă este relativ lentă în unele părţi ale regiunii. Mai puţin de 40% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani au efectuat vaccinuri în Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Kârgâzstan, Ucraina şi Uzbekistan. Kluge a precizat că în Bulgaria, Georgia şi Macedonia de Nord, sub 40% dintre cadrele medicale au primit cel puţin o doză de vaccin.

„Facem apel la guverne, autorităţi sanitare şi parteneri să examineze cu atenţie cauzele locale care afectează cererea şi administrarea mai scăzută a vaccinurilor şi să elaboreze intervenţii adaptate urgent pentru a creşte procentul de vaccinare pe baza datelor specifice contextului”, a menţionat directorul regional al OMS.

Kluge a subliniat că, în contextul valului Omicron şi al variantei Delta răspândită în Est, nu este momentul relaxării măsurilor care acţionează pentru a reduce răspândirea coronavirusului, potivit RRA.

Măsuri: Evitarea supraaglomerării, purtarea măştilor în interior, îmbunătăţirea ventilaţiei şi utilizarea testelor rapide

„Aceste măsuri includ evitarea supraaglomerării, purtarea măştilor în interior, îmbunătăţirea ventilaţiei şi utilizarea testelor rapide pentru identificarea timpurie a cazurilor”, a concluzionat expertul OMS.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.