vineri, septembrie 30, 2022

Organizația Mondială a Sănătății solicită sprijinul populației pentru stabilirea unui nou nume pentru variola maimuței. Potrivit organizaţiei,  nu se va lua în calcul propunerile excentrice.

Numele bolilor sunt alese, de obicei, de comitete de specialiști, însă de această dată, OMS a optat să deschidă procedura publicului. Presiunile pentru redenumirea bolii au crescut, după ce criticii au atras atenția că numele este înșelător, pentru că nu maimuțele sunt animalul de origine al virusului.

Te-ar mai interesa: Inovațiile medicale în tratamentul cataractei: pac...

OMS a precizat că numele ales nu va fi unul ridicol, în condițiile în care, până acum, au primit inclusiv propuneri precum Poxy McPoxface sau TRUMP-22.

Propunerile includ şi variante tehnice, precum OPOXID-22, făcută de medicul Jeremy Fuast de la Harvard Medical School.

OMS: „Încercăm să găsim un nume care să nu producă stigmat”

Cercetătorii au cerut un nou nume care să fie „neutru, nediscriminatoriu și care să nu stigmatizeze”, în mijlocul unor temeri că numele bolii poate fi folosit ca insultă rasistă.

Până în acest an, variola maimuței s-a răspândit, în principal, prin țări din centrul și vestul Africii.

„Este foarte important să găsim un nou nume pentru variola maimuței pentru că aceasta este cea mai bună practică pentru a nu aduce ofensă niciunui grup etnic, regiune, țară sau animal”, a spus purtătoarea de cuvânt a OMS, Fadela Chaib, marți.

Te-ar mai interesa: Recomandarea medicului Mihaela Bilic. Acest fruct ...

La OMS suntem foarte îngrijorați de această problemă și încercăm să găsim un nume care să nu producă stigmat”, a adăugat ea. Una dintre propunerile populare este „Mpox”, a transmis şi Samuel Miriello, director la o organizație pentru sănătatea bărbaților, REZO.

„Atunci când elimini din ilustrația cu maimuțe, oamenii încep să înțeleagă mai repede că este vorba de o urgență care trebuie să fie luată în serios”, a spus el, citează Antena 3.

Te-ar mai interesa: Cel mai nociv aliment pentru creier. Prof. dr. Vla...

O altă propunere, TRUMP-22, pare să facă referire la fostul președinte al Statelor Unite, însă autorul său spune că numele este un acronim pentru „Eczemă Toxică de Proveniență Necunoscută și Misterioasă din 2022” (en. – Toxic Rash of Unrecognized Mysterious Provenance of 2022).

OMS a precizat că va decide un nou nume dintre propuneri „pe baza validității lor științifice, acceptabilității lor și ușurinței de pronunțare. Un alt criteriu va fi posibilitatea de a fi folosit și în alte limbi”.

Te-ar mai interesa: Medic anestezist, acuzat de terorism medical! Un d...

Cum poţi trimite propunerea ta de nume pentru variola maimuţei?
Propunerile de denumiri pentru variola maimuţei pot fi făcute online, pe platforma OMS.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private