miercuri, martie 29, 2023

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) speră să-şi coboare anul acesta nivelul alertei maxime cu privire la COVID-19 şi estimează că epidemia este pe punctul de a mai reprezenta doar o ameninţare asemănătoare gripei de sezon.

”Cred că vom ajunge într-un punct în care să considerăm COVID-19 la fel cum considerăm gripa de sezon, adică o ameninţare la adresa sănătăţii, un virus care va continua să ucidă, dar un virus care nu ne perturbă societatea sau sistemul spitalicesc”, anunţă într-o conferinţă de presă şeful Programelor de Urgenţă ale OMS, Michael Ryan.

Te-ar mai interesa: Descoperire majoră. De ce sunt hipertensivii la ri...

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, prezent la conferinţa de presă, s-a declarat ”foarte mulţumit să constate că, pentru prima oară, numărul săptămânal de morţi semnalate în ultimele patru săptămâni a fost mai mic decât cel înregistrat atunci când am folosit cuvântul «pandemie» pentru prima oară, acum trei ani”.

„Azi ne aflăm într-o poziţie mult mai bună decât în orice alt moment al pandemiei”, subliniază el. Tedros Adhanom Ghebreyesus îşi exprimă ”încrederea” în faptul că OMS şi-ar putea scădea nivelul maxim de alertă ”anul acesta”, relatează AFP, citată de News.ro.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: În România, una din trei gravide...

OMS a decretat această ”urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională” la 30 ianuarie 2020, atunci când în lume existau 100 de cazuri şi nicio moarte în afara Chinei. Însă abia atunci când Tedros Adhanom Ghebreyesus a catalogat situaţia drept o ”pandemie”, în martie 2020, lumea şi-a dat seama de gravitatea ameninţării sanitare.

”Noi am declarat o urgenţă sanitară mondială pentru a determina ţările să ia măsuri decisive, dat nu au făcut-o toate”, a amintit el vineri. ”Trei ani mai târziu, s-au semnalat aproape şapte milioane de decese din cauza COVID-19, deşi noi ştim că numărul deceselor din cauza COVID-19 este cu mult mai mare”, a anunţat el.

Te-ar mai interesa: Se dă startul înscrierilor la examenul de Rezidenţ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private