Sari la conținut

ATENȚIONARE OMS de ULTIMĂ ORĂ. Este legată de o problemă cu impact GLOBAL

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat o nouă definiție pentru afecțiunea post COVID-19, cunoscută în mod obișnuit ca și COVID lung, la copii și adolescenți.

Într-un document publicat joi, oficialii OMS spun că au conceput o definiție specifică pentru COVID lung la copii și adolescenți, deoarece virusul îi afectează diferit decât adulții.

Conform noii definiții, copiii și adolescenții cu COVID lung sunt mai susceptibili de a avea oboseală, un simț al mirosului alterat (anosmie) și anxietate decât copiii sănătoși.

OMS a adăugat că copiii, adolescenții și adulții se confruntă cu simptome de COVID prelungit în decurs de trei luni de la infectare, iar simptomele durează cel puțin două luni odată ce încep.

„Simptomele au, în general, un impact asupra funcționării cotidiene, cum ar fi schimbările în obiceiurile alimentare, activitatea fizică, comportamentul, performanța academică, funcțiile sociale (interacțiunile cu prietenii, colegii, familia) și etapele de dezvoltare. Simptomele pot avea un nou debut după recuperarea inițială după un episod acut de COVID-19 sau pot persista după boala inițială. De asemenea, pot fluctua sau recidiva în timp. Analiza poate dezvălui diagnostice suplimentare, dar acest lucru nu exclude diagnosticul de afecțiune post COVID-19.”

Descoperirile lor sugerează că oricine în vârstă de 19 ani sau mai mic nu este la fel de probabil să prezinte simptome sau să se îmbolnăvească grav după ce a fost infectat cu COVID-19 și este posibil să nu prezinte niciun simptom.

În timp ce OMS și-a lansat definiția pentru COVID lung la adulți în octombrie 2021, cea mai recentă definiție a COVID lung a fost creată folosind ceea ce OMS se referă ca „exercițiu Delphi”, care implică chestionarea în mod repetat a experților și a pacienților.

Oricine a fost infectat cu COVID-19 – indiferent cât de grav – poate suferi de COVID îndelungat conform OMS, deși este mai frecvent la persoanele care au avut o boală gravă.

Institutul pentru Măsură și Evaluare a Sănătății a estimat că 145 de milioane de oameni au suferit de COVID îndelungat până la sfârșitul anului 2021, 22 de milioane de oameni prezentând simptome persistente la 12 luni după ce au fost infectați cu virus.

OMS spune că există încă informații limitate despre COVID lung la copii și adolescenți, iar noua definiție va „contribui la o înțelegere globală a prevalenței sale și va permite studii de cercetare mai comparabile”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel