Sari la conținut

OMS: „Mai mult ca probabil” Covid s-a răspândit rapid în Ucraina din cauza invaziei ruse. „Atacurile asupra asistenței medicale încalcă dreptul internațional umanitar”

OMS: „Mai mult ca probabil” Covid s-a răspândit rapid în Ucraina din cauza invaziei ruse. „Atacurile asupra asistenței medicale încalcă dreptul internațional umanitar”.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat miercuri că invazia în curs a forțelor ruse în Ucraina va permite COVID-19 să se răspândească cu ușurință în toată țara. Îngrijorarea specialiștilor din domeniul sănătății are legătură cu faptul că situația actuală va avea ca urmare faptul că multe cazuri vor rămâne nedetectate, pe măsură ce se fac atacuri asupra unităților de sănătate.

„Mai mult ca probabil” Covid s-a răspândit rapid în Ucraina din cauza invaziei ruse

„Dacă apar asemenea disrupții în societate în care literalmente milioane de oameni se pun în mișcare, urmările sunt că bolile infecțioase vor exploata asta”, a declarat Mike Ryan, directorul Programului pentru Urgențe de Sănătate al Organizației Mondiale a Sănătății, în timpul unei conferințe de presă. „Oamenii sunt foarte sensibili la impactul, în primul rând, de a fi infectați ei înșiși și este mult mai probabil ca boala să se răspândească”, a mai spus Ryan.

Potrivit datelor OMS, Ucraina iese din unul dintre cele mai grave valuri de COVID-19 de când a început pandemia. Pe 4 februarie, au fost raportate un record de 43.778 de cazuri pozitive și, deși cazurile au scăzut continuu de atunci, criza ar putea duce la răspândirea cu ușurință a virusului fără teste disponibile. Doar 34% din populația țării este complet vaccinată, conform datelor OMS.

„Ratele scăzute de testare de la începutul conflictului înseamnă că este probabil să existe o transmitere semnificativă, nedetectată. Împreună cu o acoperire scăzută de vaccinare, acest lucru crește riscul ca un număr mare de persoane să dezvolte boli grave”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus., potrivit eu.usatoday.com.

Șeful OMS a adăugat că organizația este „profund îngrijorată de urgența umanitară care se desfășoară”. Există mai multe rapoarte neconfirmate despre atacuri efectuate asupra spitalelor și altor instituții de îngrijire a sănătății, inclusiv un atac confirmat al unui spital care a dus la patru morți și 10 răniți.

OMS, apel disperat: „Atacurile asupra asistenței medicale încalcă dreptul internațional umanitar”

Atacurile adaugă o presiune suplimentară asupra lucrătorilor din domeniul sănătății pentru a avea grijă atât de pacienții cu COVID-19, cât și de cei răniți în timpul conflictului.

„Sfințenia și neutralitatea asistenței medicale, inclusiv a lucrătorilor din domeniul sănătății, proviziile pentru pacienți, transportul și facilitățile, precum și dreptul la acces în siguranță la îngrijire, trebuie respectate și protejate. Atacurile asupra asistenței medicale încalcă dreptul internațional umanitar”, a spus Ghebreyesus.

OMS a dezvăluit că proviziile de asistență medicală în unele locuri, cum ar fi Kiev, capitala Ucrainei, sunt inaccesibile. Organizația a trmis în Polonia provizii de urgență în valoare de 5,2 milioane de dolari pentru refugiații ucraineni și speră că ar putea fi depuse eforturi pentru a le trimite celor din Ucraina.

În plus, Ghebreyesus a spus că trei fabrici majore de oxigen din Ucraina sunt închise, așa că organizația încearcă să găsească modalități de livrare în țară.

„Nu poți aștepta până mâine pentru oxigen. Nu poți aștepta până săptămâna viitoare, nu poți fi pus pe o listă de așteptare pentru oxigen, nu poți sta la coadă pentru oxigen. Oxigenul îți salvează viața chiar acum. Și când ai nevoie, ai nevoie de el chiar atunci”, a declarat și Bruce Aylward, senior OMS. „Este un exemplu foarte clar că, dacă nu introducem oxigen în sistem și alte medicamente esențiale, oamenii vor muri, inutil”.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel