Categories: Ştiri sănătate

OMS trage un semnal de alarmă: „Riscăm să schimbăm o boală mortală cu alta”

Peste 22 de milioane de copii au omis prima doză de vaccin împotriva rujeolei în 2020, marcând cea mai mare creștere din ultimele două decenii și ducând la temeri de apariție a  mai multor focare, potrivit unui nou raport publicat miercuri de  Organizația Mondială a Sănătății și Centrulpentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, potrivit Politico.eu

În timp ce cazurile raportate au scăzut cu peste 80% în 2020, riscul de rujeolă este de fapt în creștere, informează OMS. Acest lucru se datorează faptului că imunizarea a scăzut și supravegherea rujeolei s-a deteriorat, înregistrându-se cel mai mic număr de probe trimise la laboratoare pentru a fi testate în peste un deceniu. Acest lucru pune în pericol capacitatea țărilor de a preveni focarele, transmite OMS.

”În timp ce cazurile de rujeolă raportate au scăzut în 2020, dovezile sugerează că probabil vedem calmul de dinainte de furtună, deoarece riscul de focare continuă să crească în întreaga lume”, a declarat Kate O’Brien, directorul Departamentului de Imunizare, Vaccinuri și Biologie al OMS.

Campania de vaccinare împotriva rujeolei amânată din cauza pandemiei de coronavirus

Cei 22 de milioane de copii, care au omis prima doză, marchează o creștere de 3 milioane față de 2019. În plus, doar 70 la sută dintre copii au primit a doua doză, ceea ce este sub ținta necesară de 95 la sută. În total, 24 de campanii de vaccinare împotriva rujeolei, care erau planificate pentru 2020, au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus.

O’Brien a spus că ”țările trebuie să se asigure că resursele pentru imunizări de rutină nu sunt deturnate către eforturile de vaccinare împotriva coronavirusului” și că vaccinările legate de pandemia în curs de desfășurare au fost sprijinite prin noi finanțări. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ea a spus că „riscăm să schimbăm o boală mortală cu alta”.

Ce este rujeola și cum se manifestă?

Rujeola sau pojarul este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o eruptie cutanata si care are simptome asemanatoare cu raceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus si se transmite pe calea aerului, prin tuse sau stranut.

Virusul rujeolic poate trai pana la doua ore pe diferite suprafete sau in aer si poate infecta 90% din persoanele sensibile. Inainte de crearea vaccinului impotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoana in timpul copilariei. Desi imunizarea a redus dramatic incidenta rujeolei in Europa, boala continua sa provoace focare frecvente in comunitatile de copii nevaccinati. La nivel global, rujeola ramane o cauza principala de deces in randul copiilor, estimandu-se ca aproximativ 160.000 de copii mor in fiecare an din cauza complicatiilor bolii, informeaza expertii din cadrul Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control).

Rujeola poate afecta pe oricine, insa au un risc crescut de a dezvolta boala:

  • Persoanele nevaccinate impotriva rujeolei
  • Oamenii neimunizati care calatoresc in tarile in curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventa
  • Persoanele cu o deficienta de vitamina A

Recent Posts

Moment de cumpănă pentru maestrul Florin Piersic, aflat în stare gravă la spital. Medeea Marinescu: „să ne rugăm”

Maestrul Florin Piersic este internat în spital și deși starea sa se menține stabilă, nu…

16 minute ago

A doua zi de Paști. Ce trebui să faci în Lunea Albă pentru a avea noroc tot anul

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după…

45 de minute ago

Un tip banal de activitate fizică scade riscul de deces prin infarct cu aproape 40%

Un nou studiu realizat de cercetătorii englezi a avut rezultate surprinzătoare privind scăderea substanţială a…

o oră ago

Bucureştenii au înroşit liniile de urgenţă de la salvare

Peste 6.500 de persoane au apelat la Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov în minivacanţa…

o oră ago

Cât timp este recomandat să păstrezi salata de boeuf în frigider? Marea greșeală a românilor care ajung să se confrunte cu intoxicație alimentară

Salata de boeuf este unul dintre principalele preparate care se găsește pe mesele românilor în…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic