Sari la conținut

Operația care poate avea ca efect remisiunea diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 poate intra în remisiune odată cu rezolvarea unui aspect esențial al stilului de viață al pacientului. Scade circumferința, dispare diabetul. Simptomele diabetului de tip 2 pot fi stopate timp de mai mulţi ani prin operaţia de bypass gastric, conform concluziilor unei cercetări efectuate în Danemarca, citate în februarie de Press Association.

În cadrul unui studiu clinic recent, trei sferturi dintre pacienţii diabetici obezi care au fost supuşi procedurii de bypass gastric au intrat în remisiune în decurs de un an, scrie Agerpres.

În urma monitorizării s-a constatat că 73% dintre pacienţii care au intrat în remisiune nu prezentau simptome de diabet după cinci ani de la intervenţia chirurgicală de micşorare a stomacului.

Studiul a fost efectuat pe 1.111 persoane diagnosticate cu diabet de tipul 2, care au fost tratate pentru obezitate prin bypass gastric, în Denemarca, în perioada 2006 – 2015.

Pacienţii au fost supuşi unei proceduri pentru pierderea de greutate numită Roux-en-Y Gastric Bypass (RYGB) în urma căreia partea superioară a stomacului este redusă până la dimensiunea aproximativă a unui ou.

Aceşti pacienţi au fost comparaţi cu un alt grup format din peste 1.000 de diabetici care nu au fost supuşi operaţiei de bypass gastric.

În primele şase luni după intervenţia chirurgicală, 65% dintre pacienţii RYGB au intrat în remisiune, procentul ajungând la 74% în următoarele 6-12 luni.

7,5% dintre pacienţi au fost readmişi în spital ca urmare a complicaţiilor survenite în prima lună după operaţie, precizează Press Association.

”Concluziile acestui studiu se adaugă unui număr din ce în ce mai mare de dovezi privind efectele chirurgiei bariatrice, specificând faptul că RYGB produce remisiunea diabetului de tip 2 şi este asociată cu reducerea riscului de complicaţii microvasculare şi, posibil, macrovasculare”, a notat în revista Diabetologia echipa de oameni de ştiinţă condusă de doctor Lene Madsen de la Spitalul Universitar Aarhus din Danemarca.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel