Sari la conținut

Operație în premieră la ”Marie Curie”. Medicii au realizat implantarea bilaterală cu un nou tip de implant cohlear

Chirurgii oreliști de la Spitalul „Marie Curie” au realizat luni în premieră implantarea bilaterală cu noul implant „Cochlear Nucleus Profile Series” la un copil de trei ani și șapte luni.

Potrivit șefului Clinicii ORL a spitalului, Dan Cristian Gheorghe, operația, care a durat cinci ore și jumătate, a fost un succes.

„Operația a decurs foarte bine. Implantul a fost poziționat corect. Pacientul este foarte bine. Timp de șapte zile vom administra antibiotic și va fi pansat de două ori până la externare. Vom aștepta o lună pentru a se cicatriza țesutul. Acest copil va învăța să audă. La început ne-am mișcat puțin mai încet”, a spus Dan Cristian Gheorghe.

Potrivit acestuia, copiii sunt supuși intervenției de implantare în ordinea venirii.

Medicul a subliniat fiabilitatea noului tip de implant folosit luni.

„Implantul este unul foarte subțire. El nu mai trebuie schimbat. Posibilitatea de a folosi un implant așa de subțire mă ajută și pe mine, ca chirurg, reducând zona frezată în os pentru a crea patul implantului. Acest lucru este esențial la copilul mic. Totodată, un astfel de implant aproape nu se mai simte sub piele, când îl palpăm și nu deformează inestetic regiunea”, a precizat medicul chirurg orelist.

La rândul său, medicul primar ORL competențe audiologie Alexandra Neagu a spus că pe lista de așteptare a spitalului se află 48 de copii pentru a primi implanturi cohleare, însă numărul de implanturi pe care spitalul îl are la dispoziție este pentru 17 copii.

„Recuperarea va fi intensă și dificilă. Ar fi fost mai ușoară dacă se intervenea până la doi ani. Procesorul extern va fi montat peste o lună. Patrick are un an de când a fost pus pe lista de așteptare”, a afirmat medicul.

Potrivit acesteia, ședințele de logopedie în cazul copilului operat luni vor avea o durată de mai mulți ani.

Mama copilului, Camelia Stănculeanu, a afirmat că și-a dat seama că cel mic nu aude când acesta avea un an și jumătate.

„La un an și jumătate ne-a dat seama că nu aude. Am fost la neurolog, care a spus că nu are nicio problemă, am fost la logoped, unde am făcut ședințe. Totuși, când îl strigam nu era atent. Nu era atent la noi niciodată, deși făceam zgomote. Am decis să vin la Marie Curie, la dr. Alexandra Neagu, audiolog, i-a făcut testul și atunci ne-a dat o veste îngrozitoare, precum că Patrick nu aude, are hipoacuzie bilaterală profundă. Singura soluție să audă și să vorbească ar fi protezele auditive, care trebuia să fie purtate timp de șase luni pentru a vedea cum reacționează. Au trecut șase luni iar Patrick nu a făcut niciun progres. A rămas la aceeași etapă. Dr. Neagu ne-a spus că ultima șansă ar fi acest transplant cohlear. Implantul a costat 25.000 de euro. Statul oferă un singur implant gratuit iar părinții trebuie să-l cumpere pe cel de-al doilea. Deci 50.000 de euro în total. Am reușit să strângem cei 25.000 de euro datorită Fundației Mereu Aproape”, a afirmat Camelia Stănculeanu.

Dispozitivul cu electrod Contour Advanced vine în completarea portofoliului de implanturi Nucleus realizat de firma Cochlear, noutatea sa constând mai ales în dimensiunile reduse, de doar 3,9 mm grosime. Astfel, implantul Nucleus Profile Series este cel mai subțire implant din lume și, din această lună, este și la dispoziția pacienților din România.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel