Sari la conținut

Originia virusului SARS-Cov-2. Cercetătorii vin cu noi informații. Se pare că nu China este țara de origine

Originea virusului SARS-Cov-2. Cercetătorii vin cu noi informații

Coronavirusuri strâns legate de virusul pandemic descoperit în Japonia și Cambodgia

Virușii, ambii găsiți în lilieci depozitați în congelatoare de laborator, sunt primele rude SARS-CoV-2 găsite în afara Chinei.

Două congelatoare de laborator din Asia au făcut descoperiri surprinzătoare. Cercetătorii au declarat pentru Nature că au găsit un coronavirus care este strâns legat de SARS-CoV-2, virusul responsabil de pandemie, în lilieci de potcoavă depozitați într-un congelator din Cambodgia. Între timp, o echipă din Japonia a raportat descoperirea unui alt coronavirus strâns legat – găsit și în excrementele înghețate de lilieci.

Virușii sunt primele rude cunoscute ale SARS-CoV-2 care se găsesc în afara Chinei, ceea ce susține căutarea Organizației Mondiale a Sănătății în Asia pentru originea animală a pandemiei. Dovezi puternice sugerează că SARS-CoV-2 își are originea în liliecii potcoavă, dar dacă a trecut direct de la lilieci către oameni sau printr-o gazdă intermediară, rămâne un mister.

Virusul din Cambodgia a fost găsit în doi lilieci de potcoavă ale lui Shamel (Rhinolophus shameli) capturați în nordul țării în 2010. Genomul virusului nu a fost încă complet secvențiat – nici descoperirea nu a fost publicată – făcând greu să se stabilească semnificația sa completă pentru pandemie.

Dacă virusul este foarte strâns legat de – sau chiar un strămoș al – virusului pandemic, acesta ar putea furniza informații cruciale despre modul în care SARS-CoV-2 a trecut de la lilieci la oameni și ar informa căutarea originii pandemiei, spune Veasna Duong, un virolog de la Institutul Pasteur din Phnom Penh, care a condus căutarea probelor vechi din Cambodgia și a alertat Natura despre descoperirea lor la începutul lunii noiembrie. Pentru a oferi astfel de informații, virusul ar trebui să împartă mai mult de 97% din genomul său cu SARS-CoV-2, care este mai mult decât ruda sa cea mai apropiată, spun cercetătorii.

Dar noul virus ar putea avea o legătură mai îndepărtată, caz în care studierea acestuia îi va ajuta pe oamenii de știință să afle mai multe despre diversitatea acestei familii de virusuri, spune Etienne Simon-Loriere, un virolog la Institutul Pasteur din Paris.

Acesta este cazul cu celălalt virus, numit Rc-o319, identificat într-o liliecă japoneză de potcoavă (Rhinolophus cornutus) capturată în 2013. Virusul împărtășește 81% din genomul său cu SARS-CoV-2, potrivit unui articol publicat pe 2 noiembrie – ceea ce îl face prea îndepărtat pentru a oferi informații despre originea pandemiei, spune Edward Holmes, virolog la Universitatea din Sydney, în Australia.

Indiferent de ceea ce găsește echipa cambodgiană, ambele descoperiri sunt incitante, deoarece confirmă faptul că virusurile strâns legate de SARS-CoV-2 sunt relativ frecvente la liliecii Rhinolophus și chiar la liliecii aflați în afara Chinei, spune Alice Latinne, biolog evoluționist la Wildlife Conservation Society Vietnam din Hanoi, care a văzut unele analize ale echipei cambodgiene, dar nu a fost implicat în anchetă.

Originea pandemiei

Descoperirile sugerează, de asemenea, că alte rude SARS-CoV-2 încă nedescoperite ar putea fi depozitate în congelatoare de laborator, spune Aaron Irving, cercetător în boli infecțioase la Universitatea Zhejiang din Hangzhou, China, care intenționează, de asemenea, să testeze probe stocate de lilieci și alte mamifere pentru anticorpi împotriva SARS-CoV-2.

„Nu m-am așteptat să găsesc o rudă a SARS-CoV-2”, spune virologul Shin Murakami de la Universitatea din Tokyo, care a făcut parte din echipa care a decis să testeze din nou eșantioane de animale înghețate pentru virusuri în urma pandemiei.

Doar o mână de coronavirusuri cunoscute sunt strâns legate de SARS-CoV-2, inclusiv ruda sa cea mai apropiată cunoscută RaTG13. A fost descoperit în liliecii de potcoavă intermediari (Rhinolophus affinis) din provincia chineză Yunnan în 2013 și a fost publicat abia la începutul acestui an. Există, de asemenea, alte câteva coronavirusuri, găsite în alți lilieci și pangolini Rhinolophus capturați între 2015 și 2019, despre care oamenii de știință știu acum că sunt strâns legate de SARS-CoV-2.

SARS-CoV-2 probabil nu a fost un virus nou-nouț care a apărut dintr-o dată. Virușii din acest grup existau înainte de a fi conștienți de ei în 2019 ”, spune Tracey Goldstein, director asociat al One Health Institute de la Universitatea din California, Davis, care este implicat în echipa cambodgiană.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel