Sari la conținut

STUDIU: Când ești cel mai contagios cu virusul SARS-CoV-2? Iată care este perioada cu cea mai mare probabilitate de transmitere!

gripa
sursa foto: doctorulzilei.ro
gripa si raceala

Un nou studiu a relevat perioada în care poți fi cel mai contagios cu virusul SARS-CoV-2. Iată care este diferența dintre simptomatici și asimptomatici, precum și pericolele la care te poți expune.

Potrivit Huffpost, dacă suferi de Covid-19, perioada în care ești cel mai contagios sunt primele 5 zile de la manifestarea simptomelor. Cu toate acestea, există diferențe între simptomatici și asimptomatici, din acest punct de vedere. Studiul sugerează că asimptomaticii pot elimina mai repede virusul din organism, ceea ce îi poate face contagioși pentru o perioadă mai scurtă de timp.

Cercetătorii s-au bazat pe elemente esențiale care însoțesc virusul și perioada sa contagioasă. Acestea includ:

  1. Doza virală prezentă în organism pe parcursul bolii
  2. Perioada de timp necesară pentru a elimina virusul
  3. Izolarea virusului în laborator, unde se observă procesul de multiplicare

Specialiștii au comparat rezultatele cu alte două tuplini virale de coronavirus pentru a determina de ce Covid-19 s-a răspândit atât de repede.

Ei au descoperit că virusul pătrunde în zona superioară a căilor respiratorii, fiind prezent cu cea mai mare cantitate virală în primele 5 zile de la manifestarea simptomelor. Descoperirea a fost semnificativă, întrucât se consideră că zona superioară este cea responsabilă pentru transmiterea virusului.

Cu toate că încărcătura virală pare să fie aceeași atât la persoanele cu simptome, cât și fără, asimptomaticii pot elimina virusul mai repede din organism. Acest lucru înseamnă că ambele categorii pot fi la fel de infecțioase, însă asimptomaticii sunt contagioși pentru mai puțin timp.

Studiul poate avea un impact asupra măsurilor de carantinare și izolare, însă este nevoie de o cercetare mai amănunțită. Totodată, cercetătorii subliniază că lista simptomelor are nevoie de o îmbunătățire.

”Trebuie să facem cunoscută o serie largă de simptome, inclusiv simptomele ușoare care apar în prima fază a bolii. Momentan sunt cunoscute cele predominante pe parcursul infecției”, suține Muge Cevik, liderul studiului.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel