Sari la conținut

Oțetul de mere, ideal în gestionarea obezității și a sănătății intestinale. STUDIU

otet de mere
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Oțetul de mere a ajutat persoanele supraponderale să piardă până la 8 kg în trei luni, potrivit unui studiu recent. Cercetările au făcut legătura între consumul de suc fermentat de mere zdrobite și pierderea în greutate.

S-a constatat că o singură doză de 15 ml înainte de micul dejun scade, de asemenea, indicele de masă corporală, nivelul zahărului din sânge și colesterolul.

Oțetul de mere, ideal în gestionarea obezității și sănătății intestinale

Federația Mondială a Obezității anticipează că peste jumătate din populația globală va fi supraponderală sau obeză până în 2035. Din 1975, rata obezității la nivel mondial aproape s-a triplat.

Un studiu a analizat modul în care trei cantități diferite de oțet au afectat persoanele supraponderale sau obeze. Cercetarea, publicată în jurnalul BMJ Nutrition, Prevention & Health, a spus că oțetul de mere ar putea fi un supliment „promițător” pentru obezitate, care nu are efecte secundare.

Există speranță că o înghițitură de oțet de mere ar putea fi o modalitate simplă și accesibilă de a ajuta la abordarea acestei crize.

„Aceste rezultate sugerează că oțetul de mere ar putea avea beneficii potențiale în îmbunătățirea parametrilor metabolici legați de obezitate și tulburări metabolice la persoanele obeze”, a spus cercetătorul principal al studiului, dr. Rony Abou-Khalil de la Universitatea Spiritului Sfânt din Kaslik, din Liban.

„Rezultatele ar putea contribui la recomandări bazate pe dovezi pentru utilizarea oțetului de mere ca intervenție alimentară în gestionarea obezității. De asemenea, ar putea stimula cercetări suplimentare în domeniu, determinând oamenii de știință să exploreze mecanismele de bază și să efectueze studii similare în alte domenii. Oțetul de mere ar putea fi un supliment promițător împotriva obezității, care nu produce efecte secundare.”

 

 

Băutura comună care te ajută să slăbești 8 kilograme în trei luni

Studiul a pus la încercare oțetul de mere cu 120 de tineri împărțiți în patru grupuri. Participanții, formați din 46 de bărbați și 74 de femei cu vârsta medie de 17 ani, erau toți fie supraponderali, fie obezi, cu un IMC între 27 și 34.

  • Timp de 12 săptămâni, primele trei grupuri au primit o doză zilnică de oțet de mere înainte de micul dejun, cu cantități variind de la 5 ml, 10 ml (o linguriță) sau 15 ml (o lingură). Al patrulea grup a primit o băutură placebo.
  • Ei și-au ținut evidența meselor într-un jurnal alimentar și au împărtășit detalii despre obiceiurile lor de exerciții fizice.
  • Pe parcursul studiului, aceștia au slăbit în medie 6-8 kg și IMC-ul lor a scăzut cu 2,7-3 puncte, în funcție de cât de mult oțet aveau.
  • Cei care au avut cea mai mare doză de 15 ml au văzut cea mai mare scădere în greutate și IMC a scăzut după 12 săptămâni, trecând de la o medie de 77 kg la puțin peste 70 kg.
  • Cu o doză de 10 ml, greutatea medie a trecut de la 79 kg la 72 kg, iar la 5 ml, a scăzut de la 79 la 74 kg. IMC-ul lor a scăzut, de asemenea, de la 31 la aproape 27, din nou în funcție de doză.
  • Toate cele trei cantități diferite de oțet de mere au afectat măsurătorile taliei și șoldurilor și raportul de grăsime corporală.
  • Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că scade glicemia, trigliceridele (un tip de grăsime) și colesterolul. 

„Aceste rezultate sugerează că oțetul de mere ar putea avea beneficii potențiale în îmbunătățirea parametrilor metabolici legați de obezitate și tulburări metabolice la persoanele obeze. Studiul ar putea stimula cercetări suplimentare în domeniu, determinând oamenii de știință să exploreze mecanismele care stau la baza și să efectueze studii similare în alte populații”, a remarcat dr. Abou-Khalil.

Cercetările ulterioare în acest domeniu ar trebui să includă raportarea detaliată a dietei sau a aportului nutrițional pentru a explica orice potențial confuzie, iar studiile explicative viitoare ar elucida în continuare mecanismele de impact asupra markerilor biochimici (lipide și glucoză din sânge), în plus față de pierderea în greutate.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel