Sari la conținut

OTRAVA din alimentaţia de zi cu zi care duce la cancer

cancer
Foto: freepik

Experții în oncologie atrag atenţia că un aliment din dieta de zi cu zi este extrem de periculos pentru sănătate şi este responsabil pentru explozia cazurilor de cancer la nivel mondial.

Este vorba de uleiurile de gătit obișnuite folosite de milioane de oameni, care pot crește riscul unei forme agresive de cancer de sân, a avertizat unul dintre cei mai importanți specialişti în cancer din Marea Britanie.

Acidul linoleic ajută la înmulţirea celulelor canceroase

Potrivit medicului, se pare că acidul linoleic, o grăsime comună conținută în uleiurile de semințe precum soia, floarea-soarelui și porumbul, reacționează cu căldura, ajutând celulele canceroase să crească și să se înmulțească, potrivit Daily Mail.

Prin urmare, ar trebui să fie moderat consumul de ulei de semințe, „în special persoanele cu risc ridicat”, a recomandat profesorul Justin Stebbin. „Multe uleiuri, cum ar fi uleiul de măsline, conțin mai puțin acid linoleic”, a adăugat el.

ulei
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei

Într-un nou raport, profesorul Stebbing, care a condus cercetări revoluționare în domeniul tratamentelor împotriva cancerului, a exemplificat printr-un studiu recent care evidențiază riscul de cancer al uleiurilor de semințe ca fiind „semnificativ”.

Cercetarea, publicată de Weill Cornell Medicine din New York, a constatat că acidul linoleic poate suprastimula „centrul de control” din celule, contribuind la stimularea creșterii celulelor cancerului de sân.

Oamenii de știință au descoperit acest lucru hrănind șoareci cu cancer de sân triplu negativ – cea mai mortală formă a bolii-cu o dietă bogată în ulei cu acid linoleic și comparând creșterea viitoare a tumorilor cu un grup placebo. Ei au constatat că animalele din grupul cu ulei au dezvoltat tumori mai mari decât animalele care nu au consumat acid linoleic.

Oamenii de știință au declarat că a existat o legătură și cu oamenii, cu niveluri ridicate de acid linoleic detectate în probele de sânge de la pacienții cu cancer de sân triplu negativ.

Dr. John Blenis, autorul principal al studiului și cercetător în domeniul cancerului la Weill Cornell Medicine, a declarat: „Acum știm că acidul linoleic alimentează creșterea celulelor canceroase într-un mod foarte specific”.

Uleiurile de semințe pot accelera creșterea tumorilor

Raportul profesorului Stebbing, publicat în The Conversation, urmează altor cercetări recente care au sugerat, de asemenea, că uleiurile de semințe pot accelera creșterea tumorilor canceroase.

În plus oamenii de știință americani au descoperit că bărbații cu cancer de prostată în stadiu incipient care au consumat mai puține alimente cu ulei vegetal pe parcursul unui an au avut o creștere mai lentă a cancerului, comparativ cu bărbații care au avut o dietă occidentală normală.

Un alt studiu publicat cu câteva zile mai devreme a sugerat că grăsimile găsite în uleiurile de semințe pot promova inflamația, care poate deteriora țesuturile, facilitând dezvoltarea tumorilor de cancer de colon.

Potrivit specialiștilor, aproximativ 23 % din cazurile de cancer de sân din Regatul Unit pot fi prevenite, 8 % din cazuri fiind cauzate de obezitate și 8 % de consumul excesiv de alcool.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel