Sari la conținut

Un medic spune ce se întâmplă cu ficatul tău dacă mănânci ouă la micul dejun

consumul de oua la icul dejun
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Consumul de oua reduce riscul de AVC

Ouă la micul dejun. Mulți oameni includ ouă în micul dejun. Dar cum afectează acest lucru ficatul? Un medic nutriționist definește acest obicei ca fiind util pentru prevenirea bolilor ficatului, inimii și sistemului nervos.

Ouă la micul dejun

oua la mic dejun
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Dr.  Zubareva a explicat de ce recomandă consumul de ouă de găină la micul dejun. Specialistul constată că alegerea acestui produs la micul dejun este utilă pentru prevenirea dezvoltării hepatozei grase – obezitate hepatică. Această boală este foarte frecventă în rândul oamenilor moderni, dezvoltarea ei este strâns legată de consumul de alimente nesănătoase și de un stil de viață sedentar.

„Hepatoza grasă este asociată cu o încălcare a metabolismului grăsimilor în organism, drept urmare este dificil pentru ficat să facă față funcției de curățare a organismului. Gălbenușul de ou conține colină, a cărei deficiență duce la formarea de depozite de grăsime în el”, explică dr. Zubareva.

Specialistul adaugă că prezența ouălor de găină în dietă are un efect pozitiv asupra activității creierului și a sistemului nervos. Conțin lecitină, principalul material de construcție al membranelor celulare.

Sub influența acestei substanțe, alimentarea cu sânge a creierului este îmbunătățită și funcțiile sistemului nervos central sunt normalizate.

„Lecitina din ou controlează, de asemenea, descompunerea colesterolului, promovează digestia mai eficientă și absorbția grăsimilor și ajută pancreasul să funcționeze mai bine”, notează expertul.

Potrivit dr. Zubareva, mulți oameni se tem de efectele nocive ale acestui produs asupra nivelului de colesterol, dar consumul lor ajută de fapt la creșterea nivelului de colesterol „bun”, datorită căruia riscul de ateroscleroză este redus și, în consecință, protectia impotriva bolilor vasculare este imbunatatita si bolile de inima, potrivit Actualno.

Efectul pozitiv al oului asupra organismului

Se datorează compoziției sale bogate: produsul este saturat cu proteine ​​de înaltă calitate și acizi grași valoroși (omega-3), vitamine și oligoelemente. „Acestea sunt fosfor, seleniu, zinc, acid folic, calciu, sodiu, magneziu, vitaminele A, B2, B5, B12, E, K. Toate aceste substanțe sunt implicate în procese importante de viață ale organismului”, rezumă medicul.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel