Sari la conținut

Fondatorul fitoterapiei române moderne, Ovidiu Bojor: dieta ideală pentru a slăbi sănătos

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Fondatorul fitoterapiei românești moderne, Ovidiu Bojor, sugerează că obiceiul nociv de a transforma mesele într-un adevărat cult centrat pe plăcerea de a mânca și nu pe nevoia de a mânca pentru a trăi se moștenește în familie.

Potrivit specialistului, dietele drastice pentru slăbit nu sunt soluția potrivită. În ceea ce privește o alimentație sănătoasă pentru menținerea unei greutăți normale, fitoterapeutul subliniază că aceasta trebuie învățată din copilărie.

Ovidiu Bojor afirmă că acest obicei nociv este moștenit în cadrul familiilor. Cu toate acestea, el nu recomandă dietele drastice de slăbire, deoarece acestea duc la dezechilibre metabolice. În schimb, el recomandă un regim axat pe o scădere graduală în greutate.

Potrivit fitoterapeutului, acest regim trebuie să fie constant și moderat, permițând persoanelor să își reducă greutatea cu 1 sau 2 kilograme pe săptămână. Aproximativ 200-300 de calorii sunt reduse pe zi în cadrul acestui regim moderat.

Regimul alimentar

Ovidiu Bojor recomandă ca persoanele cu tendințe spre supraponderabilitate sau obezitate să includă zilnic porții de supe, salate de crudități, precum și carne, produse lactate, fructe, condimente, apă cu infuzie de lămâie, suc de citrice și suc de varză.

În cartea sa „Medicină Naturistă”, Ovidiu Bojor sugerează, de asemenea, să se țină post timp de o zi întreagă o dată pe săptămână.

Suc de varză sau de citrice

Ovidiu Bojor subliniază importanța unei cure de suc de citrice sau de varză, recomandând o cană din acesta pe stomacul gol. Sucul de citrice făcut în casă poate fi preparat folosind o portocală, o lămâie, un grapefruit, 300 ml de apă și două lingurițe de miere.

apa cu lamaie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În plus față de acest regim, Bojor sugerează consumul a circa 8 pahare de apă plată sau infuzată cu lămâie pe zi. Băutorii de cafea pot bea cafea după ce au consumat apa infuzată cu lămâie, dar fără adaos de zahăr.

Acest regim alimentar interzice cu strictețe toate dulciurile din comerț, zahărul, cremele, halva, budincile, gogoșile, frișca, înghețata, prăjiturile, ciocolata, bomboanele, precum și carnea procesată, carnea grasă, făina albă, cartofii prăjiți, șunca, murăturile, conservele, vinurile dulci, berea, tutunul, maioneza, pizza, cartofii prăjiți și, bineînțeles, toate tipurile de produse fast-food.

4-5 mese pe zi

O altă recomandare a fitoterapeutului Ovidiu Bojor este de a consuma 4-5 mese pe zi, cu consum obligatoriu de mic dejun. În plus, alimentele trebuie mestecate încet.

Bojor sugerează ca ultima masă a zilei să fie la ora 19.00, iar regimul de slăbire trebuie să excludă gustările abundente între mese.

Fructe amărui

În ceea ce privește deserturile, Ovidiu Bojor recomandă fructele amare pentru persoanele predispuse la creșterea în greutate, cum ar fi portocalele roșii sau fructele cu conținut scăzut de carbohidrați, printre care cireșele, merele, perele, gutuile, vișinele,  lămâile, căpșunile, zmeura,afinele, piersicile și caisele.

Consumul de banane sau stafide este recomandat doar în cantități mici.

Carne

Recomandarea pentru carne este de a consuma carne de vită slabă, carne de pasăre și pește, cum ar fi știuca, bibanul și peștele slab în general.

Printre produsele lactate recomandate se numără brânza de vaci nesărată,  iaurtul și laptele integral în cantități mai mici, dacă nu este degresat.

Ca și garnituri, opțiunile includ orzul, orezul brun, mămăliga, conopida, fasolea verde și ciupercile. Este permisă doar pâinea neagră sau pâinea integrală cu tărâțe.

Fitoterapeutul recomandă folosirea condimentelor în mâncare, cum ar fi ardeiul iute și piperul negru, deoarece acestea accelerează metabolismul și stimulează arderea caloriilor.

Alimente interzise

Zahărul și dulciurile concentrate sunt strict interzise. În SUA, unde consumul de zahăr este de două ori mai mare decât în țările europene, se observă cel mai mare procent de obezitate.

Trebuie evitate următoarele: dulciurile din comerț, budincile, cremele, halva, turcul, bomboanele, gemurile și conservele de fructe, gogoșile, prăjiturile, frișca, biscuiții, cacao, ciocolata și înghețata.

În plus, trebuie evitate pastele rafinate, făina albă, orezul alb, cartofii prăjiți, pizza, fulgii de porumb și chipsurile.

Carnea grasă, salamul, carnea procesată, carnea afumată, conservele, șunca, carnea tocată, sosurile, maioneza, produsele fast-food, brânzeturile grase și sărate, măslinele, murăturile, margarina, băuturile răcoritoare, berea, vinul dulce și tutunul trebuie, de asemenea, evitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel