Sari la conținut

Ovidiu Bojor: frunzele de prun elimină cheagurile de sânge. Cum trebuie să le pregătim?

Prunele pot oferi mai mult decât o simplă ameliorare a constipației
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile pentru sănătate ale prunelor

Marele profesor Ovidiu Bojor susține importanța consumului de prune. Pe lângă gustul delicios, pot elimina cheagurile de sânge, au efect laxativ și diuretic.

De asemenea, aceste frunze au si proprietati purgative. Poti sa le utilizezi in caz de probleme digestive si viermi intestinali.

Ceaiul din frunze de prune

Se prepara un decoct dintr-o lingura de frunze, fierte 10-15 minute intr-o cana de apa.

Se consuma ceaiul 3-5 zile consecutiv.

Frunzele de prun se folosesc pentru a prepara o reţetă foarte eficientă împotriva constipaţiei. Decoctul din frunze de prun este un remediu foarte bun care poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul viermilor intestinali.

Prunul este, poate, cel mai răspândit pom fructifer de la noi, cunoscut mai ales pentru că din Prunele sunt o sursă important de carbohidraţi, vitamina C şi fibre.

Fructele uscate conţin vitamina A, fibre şi isatin – un laxativ natural, care este prezent şi în frunzele de prun. O reţetă laxativă foarte eficientă se poate obţine din 30 de frunze puse la fiert timp de un sfert de ceas într-un litru de apă.

Se obţine o infuzie care trebuie băută în fiecare zi, timp de cinci zile, câte o ceaşcă după fiecare masă.

Beneficiile frunzelor de prun. Adjuvant împotriva viermilor intestinali Aceleaşi efecte laxative, dar şi vermifuge pot fi obţinute dacă lăsăm la înmuiat peste nopate câteva 10-15 prune uscate – pe care dimineaţa le fierbem timp de 10 minute. Apa se bea în porţii egale pe parcursul uni zile şi este un remediu adjuvant împotriva virmilor intestinali precum limbricii şi a oxiurii.

10 beneficii ale consumului de prune:

1.Stimulează memoria

Ştiai că dacă mănânci cel puţin trei prune pe zi, antioxidanţii puternici din acestea te ajută să elimini celulele deteriorate care îţi afectează memoria?

2.Ideale la dietă

Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt benefice dietei tale. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii pe zi. Poţi să arzi caloriile din prune foarte uşor: înotând 4-5 minute elimini 30 de calorii.

3.Previn bolile de inimă

Prunele sunt foarte sărace în grăsimi, fiecare fruct conţine mai puţin de 0,2 grame. În plus, ele nu conţin grăsimi saturate, care pot creşte riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului.

4.Sunt pline de carbohidraţi buni

Dacă dieta pe care o ţii interzice consumul de carbohidraţi, prunele pot fi printre puţinele fructe pe care le poţi consuma.

Atenţie însă! Prunele uscate au o concentraţie mare de carbohidraţi care stimulează pancreasul să secrete insulină, aşa că limitaţi-vă la a consuma prune proaspete, dacă nu vreţi să aveţi probleme cu glicemia şi un risc crescut de a face diabet.

5.Bogate în vitamina C

Prunele sunt o sursă bună de vitamina C, fiecare fruct conţine 7% din aportul recomandat zilnic. Vitamina C este un antioxidant, aşa că îţi poate apăra celulele de o posibilă degradare.

Vitamina C ajută la producerea carnitinei, un produs sintetizat din aminoacizii lizina şi metionina care joacă un rol important în metabolismul celulelor vii, în descompunerea ţesutului adipos şi în transformarea lui în energie.

6.Te fereşte de cancer

O prună de dimensiuni medii conţine 113 mg de potasiu, mineral ce ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Dacă acest lucru nu v-a convins, pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer.

8.Benefice pentru oase

Prunele conţin şi vitamina A, iar un singur fruct conţine 8 % din aportul zilnic de vitamina, despre care este recunoscut faptul că promovează refacerea şi creşterea oaselor.

9.Combat anemia

Mecanismul prin care prunele combat anemia şi previn reapariţia acesteia nu este legat de conţinutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorită acţiunii vitaminei C, care intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive.

10.Tratează constipaţia

Numeroşi factori favorizează această problemă din ce în ce mai des întâlnită printre adulţi, precum: sedentarismul, alimentaţia săracă în fructe şi legume crude, consumul predominant de carne, lipsa sportului etc.

Consumul de prune ajută în prevenirea şi tratarea constipaţiei, o porţie de prune la 2-3 zile, de preferabil după-amiaza, fiind recomandată graţie conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu, care au acţiune benefică asupra intestinului, stimulând tranzitul intestinal şi conferind astfel un efect laxativ.

Previn diabetul – Diabetul se caracterizează prin tulburări ale metabolismului glucozei şi variaţiile acesteia în sânge. Deşi au un conţinut moderat de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei şi previn apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucid.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel