joi, martie 30, 2023

Fondatorul fitoterapiei române moderne, Ovidiu Bojor susține că obiceiul greșit de a face din masă un adevărat cult în care predomină plăcerea de a mânca și nu nevoia de a mânca pentru a trăi, se moștenește din familie.

Potrivit specialistului, dietele drastice pentru a putea slăbi nu sunt soluţia potrivită, iar în ce priveşte regimul alimentar sănătos de menţinere a greutăţii normale, medicul fitoterapeut afirmă că acesta trebuie însuşit încă din copilărie.

Te-ar mai interesa: FDA a autorizat vânzarea fără reţetă medicală a un...

Ovidiu Bojor afirmă că acest obicei nociv se moşteneşte din familie şi totuşi nu recomandă diete de slăbire drastice deoarece acestea au ca rezultat dezechilibre metabolice, ci un regim în care obiectivul este scăderea ponderală treptată.

Acest regim, conform fitoterapeutului, trebuie să fie constant şi moderat şi persoanele care îl ţin se vor mulţumi să scadă în greutate 1 kg sau 2 pe săptămână. Pe zi se reduc aproximativ 200-300 de calorii în acest regim moderat.

Regimul alimentar

Ovidiu Bojor recomandă ca regimul alimentar pentru persoane cu tendinţe spre îngrăşare sau obezitate să includă zilnic supe, salate de crudităţi, dar şi carne şi lactate, fructe, condimente, apă cu lămâie, suc de cictrice sau zeamă de varză.

În cartea sa Medicina Naturistă, Ovidiu Bojor recomandă şi o zi de post total pe săptămână.

Te-ar mai interesa: Papa Francisc, spitalizat! De ce a ajuns pe mâna m...

Zeamă de varză

Ovidiu Bojor susţine importanţa curei cu suc de citrice sau zeamă de varză, câte o cană pe stomacul gol, iar sucul de citrice poate fi făcut în casă: o portocală, o lămâie, un grapefruit, 300 ml apă şi 2 linguriţe de miere.

Alături de această cură, Bojor sugerează şi câte 8 pahare pe zi cu apă plată sau de izvor cu lămâie, iar consumatorii de cafea pot bea după apa cu lămâie şi cafea dar neîndulcită.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară. O boală periculoasă s-a reactivat...

În acest regim alimentar sunt interzise total dulciurile din comerţ, zahărul, cremele, halvaua, budincile, gogoşile, frişca, îngheţata, prăjiturile, ciocolata, bomboanele dar şi mezelurile, carnea grasă, făina albă, chipsurile, slănina, murăturile, conservele, vinul dulce, berea şi tutunul, maioneza, pizza, cartofi prăjiţi şi bineînţeles, toate produsele de tip fast-food.

4-5 mese pe zi

O altă indicaţie a fitoterapeutului Ovidiu Bojor este să se consume 4-5 mese pe zi şi micul-dejun să fie obligatoriu consumat, iar alimentele trebuie mestecate încet.

Te-ar mai interesa: DOLIU în lumea muzicală din România! A murit un în...

El afirmă că ultima masă servită trebuie să fie la ora 19, iar regimul de slăbire ar trebuie să interzică şi gustările foarte consistente dintre mese.

Fructe amărui

În ce priveşte desertul, Ovidiu Bojor recomandă persoanelor cu tendinţa spre îngrăşare fructele amărui, precum portocalele roşii, fructele cu un conţinut mic de glucide, cum ar fi cireşe, mere, pere, gutui, vişine, portocale, lămâi, fragi, zmeură, căpşuni, piersici şi caise.

Te-ar mai interesa: STUDIU. Un nou pericol pentru femeile însărcinate....

Doar în cantităţi mici se recomandă consumul de banane sau stafide.

Carnea

Recomandarea în ce priveşte carnea este să se consume carne slabă de vită, pasăre şi peşte precum ştiucă, şalău, biban, peşte slab în general. Lactatele care se pot consuma sunt brânza nesărată de vaci, caş, iaurt, lapte integral în cantităţi mai mici, dacă acestea nu sunt degresate.

În calitate de garnitură se poate alege orz, orez brun, mămăligă, conopidă, fasole păstăi, ciuperci. Pâine, doar neagră şi din făină integrală, cu tărâţe.

Fitoterapeutul recomandă folosirea condimentelor în mâncare, precum ardei iute şi piper negru, pentru că ele accelerează metabolismul şi stimulează intens arderea caloriilor.

Alimente interzise

Zahărul și dulciurile concentrate sunt total interzise. În SUA, unde consumul de zahăr este de 2 ori mai mare decât în țările Europene, există cel mai mare procent de obezitate. deoarece acestea cresc riscul de obezitate.

Se vor evita: dulciurile din comerț, budincile, cremele, halvaua, rahatul, bomboanele, gemurile și dulcețurile, gogoșile, prăjiturile, frișca, biscuiții, cacaua, ciocolata și înghețata.

Pastele făinoase, făina albă, orezul alb, cartofii prăjiți, pizza, floricelele de porumb și chipsurile trebuie de asemenea evitate.

Carnea grasă, salamurile, mezelurile, afumăturile, conservele, slănina, tocăturile, rântașurile, maioneza, sosurile grase, produsele de fast-food, brânzeturile grase și sărate, măslinele sărate, murăturile, margarina, băuturile răcoritoare, berea, vinul dulce și tutunul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private