miercuri, septembrie 28, 2022

Păcatul se spovedește, nu se povestește celor care nu-l pot purta. De ce nu trebuie să vorbim despre păcatele noastre, ci să ne să spovedim la preot:

Ce spune Părintele Teofil Părăian în cartea ”Veniți de luați bucurie”, Ed. Teognost, Cluj, 2001, pag. 127, despre spovedit și despre păcate.

Atunci când ne spovedim cercetăm anumite îndreptare de spovedanie. Uneori întâlnim acolo scris despre păcate care nu ni se par a fi păcate. Este sau nu păcat ceea ce noi nu considerăm păcat?

Te-ar mai interesa: Un virus extrem de comun ar putea ucide cancerul. ...

Mai sunt şi exagerări în listele astea de păcate. Omul trebuie să-şi aleagă de acolo numai ceea ce ştie că i se potriveşte lui, nu să-şi asume toate câte sunt scrise în listele de păcate.

Nu te poţi lua după lucruri generale pe care nici nu le poţi considera păcate, ci stări. De exemplu, vin unii la spovedanie şi zic: Nu-L iubesc pe Dumnezeu din toată inima, nu-l iubesc pe aproapele ca pe mine însumi…

Ce este păcat și ce nu

Nu poţi să zici că acestea sunt păcate, ci stări ale sufletului care nu manifestă călcarea legii lui Dumnezeu, ci atestă mai degrabă o slăbiciune.

Poate că omul nu ajunge niciodată să-L iubească pe Dumnezeu din toată inima, dar aceasta nu înseamnă că păcătuieşte, ci că nu a ajuns încă la măsura aceea.

Te-ar mai interesa: Un supliment banal poate duce la infarct. Se depun...

Nu-l iubesc pe aproapele meu ca pe mine însumi… Păi, care om, din câţi oameni ştim noi, avem siguranţa că-l iubeşte pe aproapele său ca pe sine însuşi? Mai sunt şi altele care nu cred eu că trebuie luate în considerare.

La spovedit trebuie să spui ceea ce vezi tu că e în tine ca insuficienţă. Sunt şi lucruri care pot fi socotite la greşeli, sunt şi lucruri care pot fi socotite la neputinţă, la neştiinţă, la rea voinţă, ştiu eu, la alte categorisiri decât păcatul, păcatul fiind călcarea legii lui Dumnezeu cu deplină voinţă şi ştiinţă.

Te-ar mai interesa: A apărut toată filmarea cu bătaia dintre Anamaria ...

Așadar, păcatele nu se povestesc, ci se spovedesc. Să nu vă spuneţi păcatele oamenilor care nu le pot purta, spune părintele Teofil Părăian, citat de preotul.ro.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private