miercuri, septembrie 28, 2022

18 pacienți s-au vindecat de cancer în urma tratamentului cu un nou medicament, aflat în studiu clinic. Acesta constă în administrarea de anticorpi monoclonali care „demaschează“ celulele canceroase şi permite sistemului imunitar să le identifice şi să le distrugă.

Toţi cei 18 pacienţi care au participat la un studiu clinic privind cancerul rectal s-au vindecat, după ce au primit acelaşi tratament pentru cancer, susține o știre prezentată de „The New York Times“, care a făcut înconjurul lumii. În urma tratamentului cu Dostarlimab, cancerul nu a mai fost detectat nici prin endoscopii, tomografii sau RMN-uri.

Te-ar mai interesa: Cum arată soția lui Mihai Șora. E cu aproape 60 de...

Tratamentul a durat 6 luni

Medicul Luis Diaz, de la Centrul pentru Cancer „Memorial Sloan Kettering“, autor al cercetării, a declarat că este primul studiu cunoscut în care un tratament elimină complet tumorile: „Cred că aceasta este prima dată când se întâmplă acest lucru în istoria cancerului“.

Tratamentul cu medicamentul Dostarlimab a fost administrat la fiecare trei săptămâni, timp de şase luni, a costat aproximativ 11.000 USD/doză și niciunul dintre pacienţi nu a suferit complicaţii semnificative.

„Acest studiu aduce rezultate promițătoare, dar este încă devreme să tragem o concluzie și să vorbim despre schimbarea standardului de tratament în cancerul rectal local avansat“, a declarat dr. Claudia Militaru, șefă de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj, la catedra de Farmacologie Clinică, medic specialist Oncologie și medic specialist în Farmacologie clinică, pentru Adevărul. 

Te-ar mai interesa: Ultima modă în materie de slăbit. Fără alimente in...

Ce este, mai exact,Dostarlimab și cum acționează Dostarlimab

Medicul a mai arătat că tratamentul respectiv este folosit experimental pentru vindecarea mai multor tipuri de cancer: ovarian, cancere în sfera ORL, melanom, cancer pulmonar, cancer pancreatic etc.

”Acest studiu aduce rezultate promițătoare, dar este încă devreme să tragem o concluzie și să vorbim despre schimbarea standardului de tratament în cancerul rectal local avansat. Autorii au utilizat Dostarlimab pentru tratamentul unui anumit subtip genetic de pacienți cu cancer rectal, respectiv, aceia care prezintă un deficit de reparare a nepotrivirii ADN-ului.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ”Acesta este cel mai important fact...

Repararea nepotrivirii ADN-ului (MMR) este un sistem pentru recunoașterea și repararea greșelilor care pot apărea în timpul replicării și recombinării ADN-ului, precum și repararea unor forme de deteriorare a ADN-ului. S-a demonstrat că imunoterapia poate avea efecte favorabile în cancerele colorectale care aparțin acestui subtip genetic.

Unele forme de cancer pot produce anumite proteine, numite PD-L1 și PD-L2, care se leagă de un receptor – PD-1, cu scopul de a opri activitatea celulelor sistemului imunitar propriu organismului, împiedicând aceste celule să atace cancerul,” a explicat medicul oncolog.

Te-ar mai interesa: De ce nu e bine să la culcare cu stomacul gol. Iat...

Dr. Militaru a mai precizat că Dostarlimabul este un anticorp monoclonal, o proteină concepută să blocheze receptorul PD-1 de pe anumite celule ale sistemului imunitar (mecanismul natural de apărare al organismului). Blocând PD-1, Dostarlimabul împiedică suprimarea activității acestor celule ale sistemului imunitar, mărind astfel capacitatea sistemului imunitar de a omorî celulele canceroase.

Te-ar mai interesa: Unde doare colonul și de ce apare durerea. Atenție...

Medicamentul este deja aprobat

”Putem spune că, probabil, suntem într-o fază incipientă pentru autorizarea unui potențial tratament cu beneficii la o anumită categorie de pacienți cu cancer rectal. Însă, sunt necesare încă cercetări pentru a dovedi acest beneficiu. Chiar autorii acestui studiu, în finalul articolului, precizau că este nevoie de o perioadă mai îndelungată de urmărire a acestor pacienți care au răspuns la tratament, pentru a aprecia durata răspunsului.

Dostarlimab are deja aprobare pentru utilizare în tratamentul cancerului de endometru. În prezent, se află în derulare, la nivel internațional, mai multe studii clinice cu Dostarlimab în tratamentul mai multor tipuri de cancer: ovarian, cancere în sfera ORL, melanom, cancer pulmonar, cancer pancreatic etc.,” a mai subliniat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private