joi, ianuarie 20, 2022

Asociațiile de pacienți membre al Forumului Român de Diabet trag un semnal de alarmă asupra riscului la care sunt expuse persoanele cu diabet zaharat. Pentru acești pacienți, infectarea cu SARS-CoV-2 reprezintă un real pericol, fiind mult mai predispuși la dezvoltarea unei forme severe a virusului SARS-CoV-2.

 • Pentru pacienții cu diabet zaharat, infectarea cu SARS-CoV-2 reprezintă un real pericol, aceștia fiind mult mai predispuși la complicații și dezvoltarea unei forme severe a virusului
 • Studiile Organizației Mondiale a Sănătății arată că 30% dintre persoanele decedate în urma COVID-19 aveau și diabet zaharat
 • În România, se estimează că numărul pacienților cu diabet zaharat se ridică la 1.785.000, dintre care doar 832.000 de pacienți înregistrați
 • O parte semnificativă dintre pacienții care au venit la spital infectați cu COVID-19 aveau hipoglicemie. În cazul lor, pandemia a scos la iveală diagnosticul
 • În spațiul publiccirculă informații false legate de eficacitatea și beneficiile vaccinului, ceea ce îi descurajează pe pacienți să apeleze la singura soluție pentru reducerea riscurilor – vaccinarea

În acest context, asociațiile de pacienți membre al Forumului Român de Diabet trag un semnal de alarmă asupra riscului la care sunt expuse persoanele cu diabet zaharat. Pacienții cu boli cronice, așa cum este diabetul zaharat, sunt mai vulnerabili la efectele severe ale virusului SARS-CoV-2 și au un risc de deces cu 75% mai mare.

Te-ar mai interesa: Somnifere naturale la îndemâna oricui. Îți asigură...

Asociațiile de pacienți recomandă pacienților să ia măsuri pentru a se proteja

Într-un efort comun de încurajare a unor măsuri adecvate de protecție, asociațiile de pacienți membre ale Forumului Român de Diabet au formulat o serierecomandări pentru a reduce riscurile la care sunt expuse persoanele cu diabet zaharat în această perioadă:

 • Monitorizați constant starea de sănătate! Controlul diabetului rămâne cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceți în această perioadă
 • Mențineți permanent legătura cu medicul diabetolog. Mergeți la un consult sau apelați la telemedicină!
 • Testați-vă glicemia regulat,respectând indicațiile medicului dvs.
 • Practicați activități fizice zilnice/ exerciții
 • Respectați dieta stabilită de medicul dvs. pentru a vă proteja sistemul imunitar
 • Respectați normele de igienă și distanțare socială pentru a evita infectarea cu virusul SARS-CoV-2 și vaccinați-vă!

Vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 este esențială pentru persoanele cu diabet zaharat

Vaccinarea este recomandată întregii populații, însă cu atât mai mult celor care suferăde diabet zaharat. Riscul pentru cei care au această afecțiune este mult mai mare și are chiar potențialul de a pune viața pacienților în pericol. Vaccinul reprezintă o metodă eficientă de a preveni apariția infecției cu SARS-CoV-2 și, astfel, de a preveni complicațiile sale severe. În același timp, vaccinul este sigur, fiind demonstrat că acestanu duce la un dezechilibru glicemic și nici la complicații ale diabetului zaharat.

Te-ar mai interesa: Medic renumit: ”Nu grăsimile devastează și încarcă...

Informațiile false descurajează pacienții să se vaccineze

“Asociațiile de pacienți atrag atenția efectelor nocive pe care dezinformările din spațiul public și teoriile anti-vacciniste le au asupra pacienților. Informațiile false descurajează pacienții să se vaccineze, afectându-le acestora sănătatea și chiar punându-le viața în pericol. Pentru pacienții cu diabet zaharat,vaccinarea este cea mai sigură metodă de reducere a riscurilor asociate infectării cu COVID-19”, a declarat Maria Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.

Te-ar mai interesa: Atenție! Majoritatea cancerelor au acest simptom c...

“O parte dintre pacienții cu diabet zaharat cred în mod greșit că vaccinarea duce la apariția cheagurilor de sânge, că vaccinul le crește glicemia sau că pacienților cu boli cronice sau autoimune le este interzis vaccinul. Toate aceste informații sunt false. În realitate, vaccinarea este soluția pentru reducerea riscului de apariție a formelor moderate sau severe ale COVID-19 și, implicit, a riscurilor care derivă din infectarea cu virusul”, a declarat prof. dr. Bogdan Timar.

Te-ar mai interesa: Semnele prevestitoare de infarct. Apar dacă stai î...

Demersul de informare inițiat de asociațiile de pacienți face parte dintr-un proiect mai amplu dezvoltat sub egida Forumului Român de Diabet, care își propune să informezepacienții cu privire la riscurile la care sunt expuși în contextul pandemiei de COVID-19 și să demonteze miturile legate de vaccinarea persoanelor cu diabet zaharat. De asemenea, inițiativa încurajează pacienții să ia măsurile corecte pentru propria sănătate. Asociațiile de pacienți membre în Forumul Român de Diabet care iau parte la această acțiune de informare sunt: Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici-Mureş, Asociația Sports&Diabetes, Asociația Da, si eu pot!, Asociația Pacientul 2.0, Type 1 Dreamers, Asociația Sprijin pentru Diabet, Asociația copiilor și tinerilor cu diabet din județul Constanța “Sweet Land”, Asociația Diabeticilor din Prahova, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Te-ar mai interesa: Durerea de cap în partea stângă, un semnal de alar...

***

Forumul Român de Diabet este o platformă de colaborare care reunește asociații de pacienți, autorități din mai multe domenii, societăți medicale și reprezentanți ai producătorilor de medicamente. Proiectul se desfășoară într-un cadru de parteneriate între Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, asociații de pacienți și Grupul de Lucru Diabet al ARPIM.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private