Sari la conținut

Pacienții non-covid privați de accesul la sistemul de sănătate. Lipsa tratamentelor de mai bine de un an poate provoca decesul pentru această categorie de persoane

non-covid

Pandemia de cornovirus a impus măsuri speciale în vederea gestionării numărului în creștere de pacienți. Printre măsurile luate de către autorități se numără și transformarea spitalelor non-covid în spitale covid, ceea ce a dus la privarea accesului la serviciile de sănătate pentru restul pacienților.

Asociațiile de pacienți, dar și cadrele medicale atrag atenția autorităților că lipsa accesului la servicii medicale pentru pacienții non-covid și amânarea intervențiilor esențiale pentru bolnavii cronici vor duce, în continuare, la creșterea mortalității.

Conform datelor oficiale transmise de către Institutului Naţional de Statistică (INS) în luna februarie a acestui an, cele mai multe decese au avut drept cauză boli ale aparatului circulator şi respirator, pe locul trei fiind tumorile.

Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, atrage atenția într-un interviu pentru GÂNDUL.RO că în perioada pandemiei numărul persoanelor tinere cu probleme cardio-vasculare a crescut: „Dacă până acum aceste persoane cu boli cardi0vasculare erau undeva peste 55 ani-65 ani, acum sunt pacienți și cu vârste între 45 și 55 de ani”, atrage atenția medicul.

Citeste si:

Liste de așteptare pentru pacienții non-covid care au nevoie urgentă de tratament

„Acest val trei al pandemiei, val la care ne așteptam, închide iar porțile pacienților non-Covid. Faptul că este nevoie de mai multe paturi ATI pentru pacienții COVID-19, înseamnă că alți pacienți care au nevoie de sistemul de sănătate sunt puși pe lista de așteptare, reprogramați, eventual numai cei care sunt urgență se prioritizează. De un an de zile nu s-au găsit alte soluții, soluțiile pentru bolnavii cronici nu au fost soluții care să le vină în ajutor acestor pacienți. Nu orice pacient poate trece în medicina primară și, în general, cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare, înainte de pandemie ajungeau prea târziu la medic. Acum, din nefericire, nu mai ajung deloc. A crescut numărul de infarct miocard în rândul lor. A crescut numărul de AVC-uri”, spune Radu Gănescu, președintele COPAC.

Statistici îngrijorătoare: 1 din 5 pacienți nu au fost la medic în anul 2020

„A scăzut numărul multor internări, asta înseamnă că a scăzut numărul pacienților non-diagnosticați. Nu mai avem control asupra acestor patologii non-Covid. Acești 1 din 5 pacienți nu au fost la medic în anul 2020 din patru motive: Ori că spitalul s-a închis, ori că medicul a fost în izolare, ori că trebuia să parcurgă o distanță foarte mare și bineînțeles, de frică. Soluția ar fi fost să lăsăm spitalele pentru alți pacienți, inclusiv pentru COVID, dar să îmbunătățim accesul în ambulatorii și în medicina de familie. Suntem singura țară din Europa care avem spitalele COVID și non-COVID, trebuie făcute circuite în spitale. În afară, spitalele au rămas deschise și pentru pacienții cronici”, mai spune Radu Gănescu.

Dr. Vasile Barbu: „Ortopedia provoacă zeci de morți”

Situația nu este deloc roz nici în cazul bolilor cauzate de ortopedie, după cum atragedie atenția Vasile Barbu.

„O parte dintre infarcte, dintre pneumonii, amputările de picioare, inclusiv infarctul mezenteric, se datorează ortopediei. Un pacient care stă la pat nemișcat, un pacient care ia antiinflamatoare pentru terapia durerii, un pacient care ia cu pumnul analgezice își dă sănătatea peste cap. O lipsă de atenție, un management prost pe ortopedie, lipsa funcționării ei, poate provoca zeci de morți, morți care ar putea fi evitate”, mai spune Vasile Barbu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.