Sari la conținut

Pacienții operați de cancer la vezică sau colon, obligaţi de CNAS să-și cumpere jumătate din dispozitive

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
ce rol va avea noua comisie

Mai multe companii de distribuție a dispozitivelor medicale, care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, și-au anunțat astăzi clienții, pacienți care au fost operați de cancer la vezica sau colon, că nu le mai pot furniza același număr de urostome și colostome.

Distribuitorii au motivat prin faptul că, în conformitate cu noile norme elaborate de CNAS, intrate în vigoare de la 1 iulie, s-a tăiat din suma alocată per pacient pentru dispozitivele medicale respective.

Până acum, pentru un pacient se aloca suma de 245 de lei pentru urostome din doua piese, însă de acum, conform noilor norme calculate de CNAS, se aloca doar 205 lei.

Potrivit cors.ro, este inexplicabil raţionamentul care a stat la baza deciziei respective care reduce drastic numărul de urostome si colostome necesare pacientilor operați de cancer la vezică sau colon și care folosesc astfel de dispozitive.

Citeste si:

Un astfel de pacient primea pe lună cam 7-10 urostome sau colostome, iar acum primește jumătate. Spre comparație, în celelalte state ale UE pacienții primsc o urostomă sau o colostomă pe zi!

La noi, un pacient cu o stare materială precară este forțat de CNAS să stea și o săptămână cu o astfel de pungă pentru că nu își permite să și-o cumpere. Până acum, CNAS nu a oferit explicaţii sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.