Sari la conținut

Papa Francisc: „Vinul este un dar de la Dumnezeu”

Sursă foto: Mondadori/Getty Images
Papa: „Vinul este un dar de la Dumnezeu”

Papa Francisc a declarat că vinul este un „dar de la Dumnezeu” și o „adevărată sursă de bucurie” pentru consumatorii săi. Aceste cuvinte au fost rapid îmbrățișate de producătorii italieni de vin, care contestă avertismentele europene privind efectele sale asupra sănătății.

Francisc a făcut aceste comentarii în timpul unei audiențe private la Vatican cu producători de vinuri din întreaga Italie, transmite The Guardian.

„Vinul, pământul, abilitățile agricole și antreprenoriatul sunt daruri de la Dumnezeu – creatorul ni le-a încredințat pentru că, cu sensibilitatea și onestitatea noastră, le facem o adevărată sursă de bucurie”.

Cu toate acestea, suveranul pontif i-a invitat, de asemenea, pe viticultori să reflecteze asupra „responsabilităților morale și etice” pe care le implică munca lor, cum ar fi tratarea cu respect a lucrătorilor și a mediului înconjurător, încurajând în același timp obiceiurile sănătoase de consum.

Sfântul Pavel: un pahar este bun pentru a te înveseli, dar cu moderație

Evenimentul a fost organizat de Domenico Pompili, episcopul de Verona, înaintea târgului de vinuri Vinitaly, care are loc în orașul din nordul Italiei în fiecare an în luna aprilie. Cheia pentru consumul de vin este moderația, a spus Pompili. „Sfântul Pavel a spus-o – un pahar este bun pentru a te înveseli, dar cu moderație.”

Italia a respins propunerile de a face obligatorii avertismentele de sănătate pe băuturile alcoolice în întreaga UE, după ce Irlanda a primit aprobarea Comisiei Europene de a adopta această măsură. Măsura luată în Irlanda, care a fost întâmpinată cu proteste de Italia, Spania și alte șase state UE, va duce la aplicarea de etichete de avertizare privind sănătatea pe sticlele de vin, bere și băuturi spirtoase începând cu 2026.

Sursă foto: pixabay

Deși consumul zilnic de vin în Italia a scăzut constant în ultimii 15 ani, s-a înregistrat o creștere a consumului mai moderat, potrivit cifrelor Istat, agenția națională de statistică. Asociațiile italiene de vinuri se referă adesea la aceste date pentru a argumenta că italienii au o relație mai sănătoasă cu vinul în comparație cu omologii lor din nordul Europei.

Vinul este parte integrantă a unei sărbători de nuntă

Federico Bricolo, președintele Veronafiere, care organizează Vinitaly, a declarat că omagiul adus vinului de către Papă a fost o reamintire a faptului că această băutură este un „simbol al tradiției și al unui sistem economic durabil din punct de vedere social și al mediului”.

Francisc a mai susținut vinul în trecut. În timpul unei audiențe papale din 2016, el a spus că vinul este parte integrantă a unei sărbători de nuntă. „O petrecere de nuntă în care nu există vin îi face pe tinerii căsătoriți să se rușineze, imaginați-vă că terminați petrecerea de nuntă bând ceai”, a spus el.

Vinul este, de asemenea, un element crucial al slujbei catolice. În 2014, o cercetare a arătat că în Cetatea Vaticanului se consuma mai mult vin pe cap de locuitor decât în orice altă țară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel