Sari la conținut

Paradoxal, singurătatea poate fi benefică pentru oameni. Scade anxietatea şi emoţiile negative

singuratate
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Semne de depresie, ce sunt confundate ușor cu alte afecțiuni

Pentru a putea descoperi cu adevărat beneficiile singurătății, oamenii sunt îndemnați să treacă peste frica de a fi singur.

Deşi multă vreme s-a spus că singurătatea nu este benefică pentru sănătate, un studiu recent demonstrează contrariul. Conform acestuia, izolarea poate fi benefică pentru oameni, deoarece scade nivelul emoțiilor, stresului sau anxietății.

Profesorul Thuy-vy Nguyen de la Universitatea Durham din Marea Britanie, autorul principal al studiului, a constatat că singurătatea are capacitatea de a reduce nivelul de excitare al oamenilor, ceea ce înseamnă că ea poate fi utilă în situațiile când suntem frustrați, agitați sau furioși, relatează Science Alert, potrivit antena3.ro.

Sondaj cu 18.000 de adulți din întreaga lume

Cercetarea publicată în revista Psychology din California arată că petrecerea timpului singur poate induce frică multor oameni, ceea ce este de înțeles. Cercetătorii susțin că nu este nimic greșit în a lua o pauză, a sta singuri, atunci când lucrurile nu merg conform așteptărilor sau când ne simțim copleșiți.

„Într-un sondaj efectuat pe un lot de peste 18.000 de adulți din întreaga lume, mai mult de jumătate au votat pentru singurătate ca una dintre activitățile cheie în care se angajează pentru odihnă. Într-o serie de experimente, am adus studenți într-o cameră pentru a sta în liniște cu ei înșiși.

În unele studii, le-am luat elevilor rucsacuri și dispozitive și le-am rugat să stea cu gândurile lor; alteori, elevii stăteau în cameră cu cărțile sau cu telefoanele.

Am ajuns la concluzia că singurătatea are capacitatea de a reduce nivelul de excitare al oamenilor, ceea ce înseamnă că poate fi utilă în situațiile în care ne simțim frustrați, agitați sau furioși. Mulți oameni ar putea presupune că numai introvertiții s-ar bucura de singurătate.

Dar, deși este adevărat că introvertiții ar putea prefera să fie singuri, ei nu sunt singurii oameni care pot culege beneficiile din singurătate”, arată cercetătorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel