Sari la conținut

Părinții de același sex ar putea concepe copii folosind celulele pielii. Legătura directă cu oaia Dolly

bebelus
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
alaptare

Părinții de același sex ar putea concepe copii. Un nou studiu de fertilitate a arătat că ar există soluție pentru cei care suferă de infertilitate, precum și pentru unele cupluri de același sex a căror opțiune actuală pentru un copil biologic este să externalizeze cel puțin un părinte.

Tratamentul propus este cel folosit pentru creearea lui Dolly, oaia clonată de oamenii de știință în 1996. Dolly a fost o oaie care a reprezentat prima clonare reușită a unui mamifer dintr-o celulă somatică adultă, prin procedeul de transfer nuclear.

Acest tratament ar putea transforma celulele medii ale pielii într-un ou uman care poate crește un embrion.

Părinții de același sex ar putea concepe copii folosind celulele pielii

Această metodă fascinantă, publicată în revista Science Advance, ar rezolva problemele de fertilitate pentru cuplurile de același sex, precum și pentru femeile de vârstă înaintată și pentru alte persoane care nu pot produce ovule din cauza bolii, a tratamentului pentru cancer sau a predispoziției.

Cercetătorii de la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon (OHSU) au modelat procesul la șoareci, numit gametogeneză in vitro sau IVG. Tehnica plasează nucleul unei celule de piele de la un bărbat sau o femeie într-un embrion necompletat de donator care îi lipsește propriul nucleu.

Apoi, nucleul celulei pielii înlocuite are conținutul său genetic tăiat în jumătate pentru a face loc celulei spermatozoizilor, creând apoi un embrion uman viabil care să fie plantat într-un uter prin fertilizare in vitro (FIV).

Noua procedură are potențialul de a revoluționa modul în care bărbații homosexuali, în special, își întemeiază familii, deoarece nu ar trebui să ofere un ovul de donator pentru a face treaba. Cercetarea ar putea schimba conceptul de procreere în viitor, oferind speranță multor persoane care doresc să conceapă.

Anterior, cercetătorii au sperat să găsească o modalitate de a redirecționa celulele stem pentru a crea spermatozoizi sau ovule, ceea ce rămâne la îndemână, dar această nouă abordare, numită transfer nuclear somatic, ocolește toate acestea.

„Sărim întregul pas al reprogramarii celulare”, a spus coautorul raportului, dr. Paula Amato, profesor de obstetrică și ginecologie la Școala de Medicină OHSU. „Avantajul tehnicii noastre este că evită timpul lung de cultură necesar pentru reprogramarea celulei.”

Oamenii de știință de la OHSU au demonstrat dovada conceptului într-un raport anterior publicat în 2022.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel