Sari la conținut

Ce trebuie să știi înainte să faci fertilizare in vitro

Fertilizare in vitro. Câteodată, natura se împotrivește firescului, însă știința este pregătită să intervină și să-și ofere ajutorul. Este și cazul infertilității, patologie în care tehnicile de reproducere umană asistată ajung să fie singura soluție. Fertilizarea in vitro este un pas mai aproape de obținerea unei sarcini, dar decizia de a accepta procedura – psihologic vorbind – nu este întotdeauna ușoară.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate ne-a explicat, ce presupune, cu adevărat, procedura de fertilizare in vitro

Cum nici întreg procesul în sine nu este chiar cel mai simplu și cel mai rapid. Ba chiar poate fi considerat intimidant. De aceea este de preferat ca, înainte de a porni la acest drum, să știi la ce să te aștepți, cu bune și cu mai puțin… plăcute. Oricum, trebuie să înțelegi încă de la început că dacă este singura variantă pe care o ai, merită tot efortul. Sub toate formele lui. 

Fertilizarea in vitro poate fi un proces îndelungat

Un ciclu FIV complet durează între patru săptămâni și două luni, în funcție de răspunsul organismului la diferitele tratamente, de la cel de suprimare a ciclului menstrual natural la cel de stimulare ovariană. Procedura mai include recoltarea ovocitelor, fertilizarea lor în condiții de laborator, perioada de dezvoltare pâna la stadiul de embrion și embriotransferul. Pe lângă tratamentele administrate și procedurile efectuate, vei merge constant la medic, pentru o monitorizare ce se va realiza cu ajutorul analizelor din sange și a ecografiilor. Și abia după o săptămână de la embriotransfer vei afla dacă embrionul s-a implantat cu succes.

Fertilizarea in vitro. Vei experimenta reacții adverse la tratamente

Având în vedere că este vorba despre tratamente hormonale, fii pregătită să înfrunți atât efecte secundare fizice cât și emoționale. Crampe, balonare, sensibilitate la nivelul sânilor, disconfort produs de tratamentele injectabile, creștere în greutate, amețeli, greață, vărsături, sindrom de hiperstimulare ovariană (în unele cazuri), schimbări bruște de dispoziție și un carusel de emoții. Deși neplăcute, reacțiile adverse sunt, până la urmă, normale.

Fertilizarea in vitro. Te vei confrunta cu stresul

Faptul că nu știi la ce să te aștepți și nici dacă rezultatul FIV va fi cel dorit, este un factor de stres, pe bună dreptate. Dar în unele situații, dacă există o predispoziție, poate fi mai mult de-atât. Poate fi anxietate sau chiar depresie. Mai cu seamă dacă primul FIV a eșuat. Nu toate persoanele sunt atât de puternice pe cât își doresc să fie. Și nu sunt cu nimic vinovate pentru această slăbiciune.

Fertilizarea in vitro. Poți avea probleme în cuplu

Tot din cauza stresului este posibil să apară și probleme în cuplu, pentru că infertilitatea este o suferință uriașă, care îi afectează pe ambii parteneri. Cifrele statistice arată că separarea și divorțul sunt mai frecvente în cuplurile infertile. Important este, însă, să nu vă lăsați copleșiți și să nu vă pierdeți speranța.

Ai putea avea nevoie de mai multe încercări pentru a obține o sarcină

Va trebui să fii pregătită pentru orice. Inclusiv pentru un eșec. Pentru că nimeni, absolut nimeni nu îți garantează reușita din prima încercare. FIV nu funcționează la fel pentru toată lumea. În unele cazuri sarcina se obține din prima încercare, alteori după a doua, dar există și situații în care reușita nu apare nici după mai multe încercări. Vârsta femeii este deosebit de importantă în acest proces. Rata de succes a FIV pentru femeile care folosesc ovocite proprii a fost de 48% pentru cele cu vârsta sub 35 de ani și de numai 3% pentru cele de peste 42 de ani.

„Nimeni nu ascunde faptul că un proces FIV este unul de durată, deloc ușor de parcurs, în care este nevoie de răbdare și perseverență. Și de încredere în medicul care îl conduce. Am avut un cuplu care a reușit după noua ani de încercări. Oricât de greu de parcurs ar fi acest drum, dacă fertilizarea in vitro este singura șansă de a deveni părinte, merită întregul efort. Nici măcar mai multe cicluri FIV eșuate nu sunt un capăt de drum. Mai sunt și alte opțiuni de luat în considerare, respectiv folosirea de material genetic de la donator.” Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel