Sari la conținut

Pastila care crește șansele de coagulare a sângelui cu 63%! Și tu o consumi? Ai mare grijă!

Suplimente cu probiotice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Există pe piață nenumărate suplimente, unele dietetice și altele hormonale – dar toate sunt concepute pentru a compensa deficiențele biologice. Unele, totuși, s-au dovedit a crește riscul de cheaguri de sânge.

Suplimentele sunt disponibile în nenumărate forme și, în timp ce unele au beneficii cuantificabile, altele pot prezenta riscuri substanțiale. Anumite suplimente, cum ar fi stimulentele de testosteron, au fost legate de un risc crescut de coagulare riscantă a sângelui.

Societatea Endocrină recomandă băuturi de testosteron persoanelor cu simptome de deficiență.

La bărbați, aceasta include, în general, o dorință sexuală scăzută, disfuncție erectilă, dispoziție depresivă sau dificultăți de concentrare și memorie.

Deși hormonul este asociat cu sănătatea masculină, femeile pot suferi și un deficit sau o supraproducție a hormonului.

Urology Health notează: „În prezent, niciun produs cu testosteron nu este autorizat pentru femei în Marea Britanie, așa că toate prescripțiile sunt în afara unei licențe.”

La bărbați, testosteronul este produs în testicule și reglează dezvoltarea și funcțiile sexuale.

„În timpul pubertății, testosteronul îi ajută pe băieți să dezvolte trăsături masculine, cum ar fi părul corporal și facial, o voce mai profundă și puterea musculară”, adaugă Urology Health.

„Deficitul de testosteron poate afecta viața sexuală a femeilor, dar acest lucru trebuie diagnosticat de un medic specialist.”

Potrivit cercetărilor anterioare, un surplus de testosteron în sânge poate crește riscul unui bărbat de a forma cheaguri de sânge potențial letale.

Cercetătorii au descoperit că bărbații care luau hormonul masculin aveau un risc cu 63% mai mare de a avea o formă de cheag de sânge în venă.

Acesta este diagnosticat medical ca tromboembolism venos, care cuprinde două afecțiuni numite tromboză venoasă și embolie pulmonară.

Tromboza venoasă profundă inițiază atunci când se formează un cheag adânc în interiorul unei vene, care se află adesea în partea inferioară a piciorului.

De obicei, este inofensiv atâta timp cât rămâne static.

Dacă pleacă de la punctul său de origine și călătorește spre plămâni, totuși, poate deveni rapid mortal.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel