Sari la conținut

Patru bătrâni și-au pierdut vederea în sala de operație după ce le-a fost injectat bicarbonat de sodiu

cataracta
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cataracta

Ar fi trebuit să fie supuși unei simple operații de îndepărtare a cataractei la spitalul din Spoleto și, în schimb, patru bătrâni și-au pierdut câte un ochi în aceeași zi. Potrivit Il Messaggero, a avut loc un schimb de flacoane în timpul fazei pregătitoare a operației.

În acest caz, pacienților le-ar fi fost injectată – în mod evident din greșeală – o soluție de bicarbonat de sodiu de 8,4% cu un Ph cuprins între 7 și 8,5, care fusese introdusă în suportul flaconului pentru facoemulsificator (o procedură chirurgicală specială), în loc de soluție salină fiziologică pentru uz oftalmologic. O anchetă în cazul în care au fost implicate o asistentă și un infirmier a fost deschisă de Curtea de Conturi din Umbria.

Datele

Incidentul datează de acum câțiva ani. Pacienții, un bărbat și trei femei, toți cu vârste cuprinse între 70 și 80 de ani, urmau să fie operați de cataractă la spitalul San Matteo degli Infermi din Spoleto. Este o operație care se efectuează, în general, atunci când nu sunt detectate leziuni oculare grave, ca în acest caz, folosind tehnica de facoemulsificare. Procedura constă în îndepărtarea cristalinului opac prin fragmentare cu ultrasunete, după injectarea unei soluții saline. Cert este că, la finalul procedurii, bătrânul și-a pierdut vederea la un ochi. Un al cincilea pacient, care era programat și el pentru operație în aceeași zi, a fost salvat pentru că cineva a observat la timp schimbarea flaconului.

Citeste si:

Greșeala

Potrivit concluziilor anchetei contabile, o asistentă a aprovizionat dulapul farmaceutic din sala de operație a oftalmologului cu flacoane de medicamente luate din depozitul cabinetului. Nereușind să găsească soluția salină pentru uz oftalmologic în depozit, aceasta o căutase într-un alt depozit. Așa apăruse bicarbonatul de sodiu, care, deși avea o denumire diferită, avea exact aceeași etichetă fiziologică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.