Sari la conținut

Patru investigații esențiale pentru sănătatea inimii

boli cardiovasculare
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro
persoanele cu boli cardiovasculare, risc de a dezvolta cancer

Inima suportă fără să protesteze supărările, bucuriile, emoțiile, stresul, poluarea, efortul, nopțile nedormite, deadline-urile fără sfârșit. Tindem să avem impresia că inima poate suporta orice, oricât, oricând. Dar nu este totul așa. Sunt momente când se îmbolnăvește fără să știm. De aceea, este bine ca măcar o dată la doi ani să mergi la un control, preventiv.

De asemenea dacă vrei ca inima ta să fie sănătoasă cât mai mult timp este bine să ai grijă de somnul tău, dormi 8 ore pe noapte. Să mănânci adecvat, sănătos. Să nu fumezi și să limitezi consumul de alcool. Nu uita de activitățile fizice regulate.

Medicii susțin că o serie de investigații sunt indicate atunci când o persoană are anumite simptome. Mai exact atunci când apar primele palpitații, dureri în piept, cefalee, amețeli.

Iată care sunt cele mai importante investigații:

  • Electrocardiograma. Aceasta este prima investigație pe care medicii cardiologi o recomandă în timpul unui control de rutină. Cu ajutorul acesteia se poate diagnostica și observa anomalii de ritm cardiac, semne de ischemie coronariană sau modificări structurale cardiace. Atenție! Dacă ai un rezultat bun, normal la electrocardiogramă nu înseamnă nu este exclus să ai de exemplu, o boală cardiacă.
  • Ecografia cardiacă. Este o altă investigație care aduce informații despre structura și funcțiile inimii, dimensiunile cavităților, grosimea pereților, contracția lor, aspectul și funcționarea valvelor, eventuala prezență a altor structuri, ghidând ghidând decizia terapeutică. Este o analiză care este recomandată pacienților cu simptome sau risc de boală cardiovasculară, a celor care au hipertensiunea arterială. De asemenea, este recomandată și fumătorilor sau celor care au diagnosticul de diabetul zaharat.Totodată, este o investigație care se face înaintea oricărei proceduri intervenționale cardiace.
  • Testul de efort. O investigație care este indicată când există suspiciunea de ischemie miocardică sau se recomandă pacienților care au în familie antecedente de boală coronariană ischemică.
  • Coronarografia. Este metoda standard, de fapt cea mai bună investigație cu ajutorul căreia se poate stabili diagnosticul de afecțiune coronariană. Este o investigație care se face sub anestezie locală și durează până la o oră.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: