Sari la conținut

Pe cine înțeapă țânțarii mai mult? Dr. Tudor Ciuhodaru: Cei cu ACEASTĂ grupă sanguină sunt un magnet

Pe cine înțeapă țânțarii mai mult? Ați observat probabil că unele persoane sunt adevărați magneți pentru țânțari, pe când altele abia sunt atinse.

Iar în mare parte, potrivit experților, resposabile sunt genele moștenite. Experții spun că 20% dintre oameni sunt extrem de căutați de micile insecte, ceea ce înseamnă că sunt predispuși la mușcături.

Spre exemplu, femeile sunt mai predispuse la ciupiturile de ţânţari decât bărbaţii, iar dintre acestea, gravidele și femeile supraponderale au „întâietate”. La fel, persoanele mai plinuţe, cele care transpiră mult, consumă alcool sau folosesc parfumuri dulci.

Şi grupa de sânge este importantă, la fel ca şi culorile hainelor, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență.

Citeste si:

Dr. Tudor Ciuhodaru: Femeile, mai predispuse la ciupiturile de țânțari

„Atenție la țânțari, pentru că sunt extrem de orientaţi atunci când ne vânează. Ei folosesc și dioxidul de carbon, și căldura, și mișcarea, și culoarea, și parfumul atunci când își aleg victimele.

Dar într-adevăr, unii dintre noi sunt magneți pentru acești țânțari. Pentru că pe de o parte vorbim despre factorii genetici, şi aici variațiile de metabolism sunt cele importante, iar una din 10 persoane este predispusă din acest motiv la mușcături de țânțari.

Pe de altă parte, tot dacă vorbim despre factorii constituționali, să știți că nici grupa sanguină nu e de neglijat. Sunt studii statistice care spun că cei din grupa sanguină 0 au un risc cu 85% mai mare de a fi mușcați de țânțari față cei din grupa sanguină A.

Dar importante sunt și anumite particularități fiziologice. De exemplu, femeile sunt predispuse pentru că ar avea pielea mai subțire, cei mici, care au volum mic, n-ar fi niciodată mușcați, în schimb, gravidele și persoanele supraponderale, care au și căldură mai multă și elimină și mai mult dioxid de carbon, sunt printre favoriții țânțarilor.

Iar pe de altă parte, nici ceea ce mâncăm și ceea ce bem nu ar trebui să fie de neglijat, pentru că alcoolul atrage nu doar oamenii în această perioadă, ci și țânțarii. Cantitatea de alcool, de etanol și de alcool metilic eliminată prin transpirație este un factor atractiv pentru țânțari.

Apoi, este bine de știut că nu există niciun aliment care să îi țină la distanță. În plus, carențele de vitamină B1 fac să devenim mult mai atractivi pentru ei.

Țânțarii iubesc transpirația

Pe de altă parte, ţânțarul iubește transpirația, spre deosebire de noi, iar în transpirație sunt peste 400 de compuși chimici care atrag, iar acidul lactic este unul dintre ele. Așa că nu e surprinzător că atunci când facem efort fizic intens sau facem foarte multă mișcare, devenim atractivi pentru țânțari.

În plus, când sunt consumate anumite suplimente alimentare care cresc cantitatea de acid uric și acid lactic din respirație, iar suntem predispuși a fi mușcați de ţânţari.

În ce priveşte factorii de orientare, ţânţarul ține cont și de culoare, și de parfum. Culorile care îi atrag sunt cele închise negru, albastru închis, iar parfumurile florale, dulci reprezintă un factor de atracție pentru țânțari.

În schimb, culorile de camuflaj ar fi cele deschise – albul, rozul, verdele, galbenul sunt culorile care i-ar ține la distanță.

Majoritatea speciilor sunt mai active în amurg și dimineața, când vântul este mai puțin prezent. În schimb, umiditatea este mare și se pot orienta cu ușurință și decelează victima chiar de la peste 50 de metri. Așa că evitați aceste perioade, dacă este posibil”, a spus dr. Ciuhodaru, la Antena 3 CNN.

Ventilatoarele țin ţânţarii la distanţă

Pentru a-i stopa, existp numeroase soluții. Ne poate ajuta, de exemplu, un aparat electrocasnic pe care mai oricine îl are în casă.

„Nu e de neglijat nici utilizarea plasei de țânțari, pe de o parte, și eliminarea tuturor spațiilor în care băltește apa pe lângă locuință.

Evităm, în primul rând să mergem în zone care sunt foarte mulți. Acești țânțari, mai ales între apusul soarelui și dimineața, sunt mai activi.

Să știți că chiar și un ventilator s-ar putea să fie eficient. Aerul condiționat nu îi sperie deloc, dar în schimb, ventilatoarele s-ar putea să-i îndepărteze de lângă noi.

Iar pe de altă parte, a purta îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantofi închiși și pantaloni lungi pot fi alți factori suplimentari de protecție.

Tot ca un sfat, înțepătura de țânțar n-ar trebui să fie o problemă. Ar trebui să cedeze cu ușurință la aplicarea de rece pe zona locală și de antihistaminice.

Dar în contextul în care apar febra, durerea de cap, fotofobia înseamnă că s-ar putea ca țânțarul să ne fi transmis o infecție severă și este bine să vă prezentați de la început la spital, mai ales că fără control medical și fără terapie adecvată pot exista și situații critice”, a mai spus dr. Tudor Ciuhodaru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.