Sari la conținut

Pediatrul Mihai Craiu: Cum ajuți copilul care face stop cardiac. 10 pași vitali cu care îi poți salva viața

Pediatrul Mihai Craiu a semnalat pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru copii un aspect extrem de sensibil și de important, pe care este musai să-l stăpânim, dacă ne confruntăm vreodată cu el.

Ce scrie medicul, foarte important:

”La fiecare 45 de secunde are loc un stop cardiac in Europa. Din pacate situatiile amenintatoare de viata la copil apar deseori in alta parte decat in mediul spitalicesc si sunt complet neasteptate.

70-80% din aceste episoade se petrec acasa, la joaca, la scoala. Cunoastera unor masuri elementare de resuscitare (BLS – Basic Life Support) ar putea face diferenta intre viata si moarte la o persoana persoana apropiata noua.

Interventia unui martor la episodul amenintator de viata este absolut esentiala pana vine echipajul de prim ajutor calificat in resuscitare (SMURD, Echipa de resuscitare spitaliceasca).

Acestia sunt cei 10 pasi de urmat la copilul cu varsta intre 1 si 8 ani DACA suntem singuri si nu avem pregatire medicala (la spital, pentru cadre medicale exista o singură diferență, aplicabila la punctele 7, 8 si 10 si anume fac doar 15 apăsări pe stern. Ritmul rămăne astfel 15 apasari la 2 insuflații) :

1.Ma apropii de victima cu precautie si ma sigur sa nu fiu accidentat si eu

2.Verific starea de constienta intai prin apelare apoi strangand si scuturand umarul

3.Daca pacientul nu raspunde strig AJUTOR

4.Deschid calea aeriana dand capul pe spate si sustinand cu 2 degete barbia

5.Verific cel mult 10 secunde daca victima respira eficient (aud aerul respirat, simt cu obrazul curentul produs si vad miscarile toracelui) – DACA nu sunt prezente toate 3 pacientul nu respira eficace.

6.Administrez lent si adanc 5 insuflatii cu pauza intre ele („respiratii salvatoare”)

7.Daca nu apar semne de viata pot verifica pulsul DACA stiu unde si cum sau trec imediat la compresii sternale, cate 30 de apasari adanci de 5 cm si bruste in ritm de 100/minut

8.Fac 30 apasari si 2 insuflatii timp de 5 cicluri adica 1-2 minute fara pauza.

9.Daca a venit o persoana in ajutor il rog sa apeleze 112, daca nu a venit nimeni ma opresc putin si o fac eu.

10.Continui in acelasi ritm 30:2 pana vine SMURD sau pana la limita epuizarii

#resuscitarecopil

Vedeți aici materialul video demonstrativ, realizat de medicul Mihai Craiu.

https://www.facebook.com/drCraiuMihai/videos/433650770360963/?t=47 

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel