Sari la conținut

Pentru cât timp ești protejat împotriva virusului, după vaccinare?

Din cuprinsul articolului

Imunitatea COVID poate fi obținută atât în mod natural, prin infectare și recuperare, cât și în mod artificial, prin vaccinare. Specialiștii în sănătate susțin că imunitatea obținută prin vaccinare este mult mai eficientă, persistând pentru o perioadă mai lungă de timp.

Potrivit unui studiu MedLife, aproximativ 80% dintre persoanele imunizate dezvoltă un nivel de anticorpi suficient pentru o protecție sporită împotriva formelor grave de boală.

De asemenea, studiul atestă faptul că imunitatea obținută după vaccinare persistă chiar mai mult de 6 luni.

Cât timp ești imun, după vaccinare?

Aproape 80% dintre persoanele vaccinate anti-COVID au un nivel de anticorpi suficient de mare pentru a fi protejate în faţa formelor grave ale bolii, chiar şi la şase luni de la rapel.

Este una dintre concluziile unui studiu realizat de Medlife care evaluează răspunsul imun al organismului în urma vaccinării.

Potrivit studiului, a treia doză de ser devine prioritară pentru bărbaţii de peste 50 de ani cu afecţiuni cronice şi care nu s-au imunizat prin boală, comunică RRA.

Rezultatele studiului

Cercetarea arată că sub 2% din eșantionul analizat în cadrul studiului a dezvoltat COVID-19 după efectuarea schemei complete de vaccinare.

Femeile păstrează un titru de anticorpi anti-S într-o proporție mai mare decât bărbații chiar și la șase luni după cea de-a doua doză de vaccin.

Persoanele care au trecut prin boală și s-au vaccinat prezintă un nivel mai ridicat de anticorpi protectivi în fața formelor severe ale bolii, comparativ cu persoanele care s-au vaccinat, dar nu au trecut prin boală.

De asemenea, persoanele peste 50 de ani, îndeosebi bărbați care suferă de diabet, obezitate, afecțiuni oncologice, cardiovasculare sau pulmonare, ar trebui prioritizate pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin.

Deoarece aproape 80% din infectări și peste 90% din decesele înregistrate sunt la pacienți nevaccinați, specialiștii companiei recomandă ca în paralel cu demersurile pentru a treia doză să fie luate noi măsuri pentru a crește rata de vaccinare, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel