miercuri, decembrie 8, 2021

Plasticul a devenit, de ceva timp, o amenințare vădită la adresa planetei. Dar se pare că nu doar planeta noastră este sufocată de plastic, ci și noi am devenit victimele lui.

Materialul care trebuia să ne ușureze viața a devenit un dușman al sănătății noastre. Omul l-a făcut, omul a început să și sufere din cauza lui.

Microparticule de plastic au fost descoperite în premieră în fecale umane, conform unui studiu prezentat marţi de Universitatea de Medicină din Viena şi Agenţia federală de mediu din Austria, relatează DPA.

Te-ar mai interesa: Primul centru din România care angajează, în mod d...

În cadrul cercetării pilot, oamenii de ştiinţă au solicitat unui grup format din opt persoane adulte din Austria, Marea Britanie, Finlanda, Italia, Olanda, Polonia, Rusia şi Japonia să ţină un jurnal al alimentelor consumate în cursul unei săptămâni şi au prelevat de la participanţi mostre de fecale.

Toţi subiecţii au consumat alimente ambalate în plastic şi au băut lichide din sticle din acelaşi material. Niciuna dintre persoane nu era vegetariană.

În fecalele tuturor participanţilor la studiu a fost găsit plastic.

”Am putut detecta în laboratorul nostru nouă tipuri de (microparticule de) plastic diferite, cu dimensiuni variind între 50 şi 500 micrometri”, a explicat Bettina Liebmann, cercetător în cadrul Agenţiei de Mediu, potrivit Agerpres.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știi înainte să faci o operație. Exp...

Alte studii anterioare efectuate pe animale au relevat prezenţa microparticulelor de plastic în sistemul lor digestiv, ca şi în sânge, limfă şi ficat.

Momentan există puţine dovezi din care să rezulte că organele digestive pot fi afectate de substanţele chimice plastice sau de inflamaţiile provocate de particule şi sunt necesare mai multe studii pentru evaluarea riscului pentru oameni, susţin oamenii de ştiinţă.

Te-ar mai interesa: Simptomul mai puțin obișnuit al deficitului de zin...

De asemenea, echipa de cercetători nu a putut asocia particulele detectate cu tipul alimentelor consumate de subiecţi.

Microplasticele includ particule rezultate în urma abraziunii cauciucurilor maşinilor, a activităţilor de pe şantiere, dar şi ingrediente cosmetice.

Institutul Federal pentru Evaluarea Riscului din Germania a declarat marţi că este improbabil ca aportul de microparticule de plastic să constituie un risc pentru oameni, conform stadiului actual al cercetării.

Te-ar mai interesa: Rețeta specialiștilor de la Harvard pentru preveni...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri