Categories: Ştiri sănătate

Pericolul din farfurie: fructele și legumele cu cele mai multe pesticide. „Sunt unse cu fel de fel de chestii. Fuge apa de pe ele”

Deși sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase alimente, experiții în alimentație trag un semnal de alarmă cu privire la nivelul pesticidelor utilizate de producători. Motivul? Să crească cât mai repede pentru a ajunge la raft și a rezista cât mai mult.

Merele, piersicile, ardeii şi, mai nou, afinele se află în topul produselor pentru care sunt folosite cantităţi mari de chimicale.

Cele mai multe substanţe nocive le conţin căpşunii. Apoi spanacul, varza, piersicile, perele şi nectarinele. În studiile făcute de cercetătorii americani mai regăsim merele, strugurii, ardeii, cireșele, afinele și fasolea verde. Practic, tot ce punem şi noi mai des pe masă.

Nu ştim clar în ce cantităţi, pentru că loturile de marfă importată sunt verificate aleatoriu sau în urma sesizărilor

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: „Noi avem o producţie de legume şi fructe aprilie-octombrie. Restul, jumătate de an, înseamnă numai importuri. Întâlnim picurători cu azot sau alte substanţe la rădăcina plantei care, de fapt, nu-şi ia din pământ necesarul, aşa cum îşi ia din România. De aici diferă şi gustul, calitatea, formele. În momentul în care dai aceeași formă, mărime roşiilor, merelor, este clar că ele sunt tratate”.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: „O persoană care consumă fructe şi legume ajunge să ingereze chiar şi zece pesticide. Asta arată studiile. Cel mai des, fructele şi legumele conţin imazalil, o substanţă care este folosită pentru a proteja plantele şi care a fost autorizată şi la noi în ţară. Numai că, utilizată în cantităţi mari, acest pesticid are efecte grave asupra sănătăţii”.

Şerban Damian, nutriţionist: „Din diverse surse putem să aducem o cantitate care să depăşească o anumită limită stabilită ca fiind toxică pentru organismul nostru. În prima fază, simptomele sunt nespecifice. Ne simţim un pic mai obosiţi, ne doare capul, avem o stare proastă, poate greaţă. Când cantităţile sunt mai mari, pot să apară simptomele unei intoxicaţii”.

Şerban Damian, nutriţionist: „Prin spălare cu apă călduţă se poate elimina până la la 80% din orice substanţă. Mai există metode, o soluţie slabă din oţet sau cu apă cu sare”.

La popul opus, printre fructele şi legumele care conţin cele mai mici cantităţi de pesticide se află avocado, porumbul, ananasul, ceapa, papaya, asparagusul, pepenele galben sau kiwi-ul.

Recent Posts

ACUPUNCTURA poate fi de folos în combaterea asteniei de primăvară

Acupunctura reprezintă o ramură a medicinei tradiționale chineze, cu indicație specială în combaterea asteniei de…

6 ore ago

LISTA spitalelor ce vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în Capitală în perioada 1-6 mai

Nouă spitale de adulţi şi copii şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală…

7 ore ago

Ce ZODII nu pot păstra un SECRET. Nativii cei mai indiscreţi

Semnul zodiacal în care ne naștem poate influența anumite trăsături de personalitate. Pentru unele zodii…

7 ore ago

INSP: Aproape 900 de cazuri noi de rujeolă în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că, în perioada 1 ianuarie 2023-28 aprilie…

8 ore ago

80% în plus la PENSII. BONUS pentru anumite categorii de persoane

Pensionarii vor primi începând cu luna mai deciziile cu pensiile majorate, iar pensiile majorate şi…

8 ore ago

FOTO. Băieţelul vândut de familia din Gorj pe 500 de lei, adus înapoi din Germania

Băieţelul de şase ani din Gorj, care ar fi fost vândut pentru câteva sute de…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului