marți, iunie 6, 2023

Fructele și legumele nu trebuie să lipsească de pe masă. Acestea trebuie să asigure, zilnic, o multitudine de nutrienți necesari pentru organismul tău. Din nefericire, acestea pot fi compromise și te pot îmbolnăvi dacă nu ești atent.

Fructele și legumele pot fi contaminate cu multe substanțe toxice pentru organismul nostru sau, cu atât mai important, pot conține microorganisme periculoase care, odată ajunse în corp, ne pot îmbolnăvi.

Te-ar mai interesa: Semnul de cancer esofagian care apare după masă. A...

Iată lista substanțelor la care trebuie să fii atent atunci când consumi fructe și legume dacă vrei să fie de origine cât mai sănătoasă.

Fructele și legumele, contaminate cu aceste substanțe

Conf. Dr. Maria Nițescu, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare principalele surse de contaminare.

„Să vorbim puțin despre pericolele prezente în legume/fructe.
Există mai multe categorii de substanțe ce pot contamina produsele vegetale:

  • contaminanții din mediu (metale grele, hidrocarburi policiclice aromatice, dioxine etc) determină o contaminare involuntară a culturilor agricole; acești contaminanți ar putea putea să fie reduși prin programe de mediu și reglementări mai stricte privind poluarea mediului;
  • substanțele utilizate în mod deliberat (îngrășăminte pe bază de azotați, pesticide, aditivi utilizați în procesul tehnologic pentru procesarea lor) sunt substanțe ce pot fi controlate prin bune practici agricole/de producție, reglementări privind utilizarea lor, controlul respectării reglementărilor în piață, extinderea practicilor agriculturii ecologice etc;
  • aflatoxinele cancerigene produse de mucegaiuri (produsele mucegăite trebuie denaturate, în niciun caz utilizate în consum uman sau în hrana animalelor și păsărilor) pot fi controlate de asemenea, prin verificarea respectării reglementărilor în piață;
  • substanțele toxice/cancerigene rezultate în procesul de prelucrare termică (aminele heterociclice, hidrocarburi policiclice aromatice, acrilamida) ce pot fi evitate prin utilizarea unor metode sănătoase de gastrotehnie, aici informarea și educarea consumatorilor fiind deosebit de importantă.

Un alt tip de contaminare care poate determina îmbolnăviri acute este reprezentat de contaminarea cu microorganisme patogene (bacterii patogene, virusuri) înainte de recoltare, sau prin manipulare neigienică (contaminare încrucișată, manipulare de către persoane bolnave sau purtătoare sănătoase de bacterii patogene) după recoltare.

Te-ar mai interesa: Setea excesivă care nu poate fi potolită: Din ce c...

În agricultura intensivă se folosesc din ce în ce mai multe substanțe chimice, care în condițiile unei supradozări devin nocive pentru sănătate. Dintre aceste substanțe amintim:

  • îngrășămintele pe bază de nitrați utilizate pentru fertilizarea solului (prin transformarea în nitriți pot avea efect toxic methemoglobinizant, dar și risc cancerigen prin formarea nitrozaminelor);
  • pesticidele (includ insecticidele, erbicidele și fungicidele) utilizate pentru combaterea dăunătorilor, în corpul uman sau animal, pot fi metabolizate, excretate, depozitate sau bioacumulate în grăsimea corporală;
  • substanțele adăugate pentru stimularea coacerii și pentru menținerea nealterată a legumelor și fructelor zile/săptămâni după recoltare (de subliniat faptul că vorbim pe de o parte de o practică interzisă, iar pe de altă parte de nerespectarea timpului dintre aplicarea substanței și recoltarea legumelor)”, explică Conf. Dr. Maria Nițescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private