Sari la conținut

Pericolul din spatele exploziei de cazuri Omicron. Radu Țincu: Chiar dacă e vorba de forme mai ușoare de boală, trebuie să ne uităm ce se va întâmpla dacă…

Pericolul din spatele exploziei de cazuri Omicron. Radu Țincu: Chiar dacă e vorba de forme mai ușoare de boală, trebuie să ne uităm ce se va întâmpla dacă…

În contextul în care Grupul de Comunicare Strategică (GCS) al Guvernului a transmis că, în ultimile 24 de ore, au fost înregistrate aproape 10.000 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, medicul Radu Țincu a explicat în ce constă pericolul acestei explozii de cazuri Covid.

Pericolul din spatele exploziei de cazuri Omicron

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Bucureşti, atrage atenția că această adevărată explozie a cazurilor noi în valul 5 al pandmiei poate exercita o presiune asupra anumitor domenii de activitate.

„Trebuie să privim datele în continuare cu circumspecție pentru că e nevoie de o perioadă de timp din momentul diagnosticului pacientului cu COVID-19 până când ne dăm seama că este vorba despre o formă ușoară de boală.

Ne amintim din valurile precedente că este nevoie de un interval de 8-10 zile până când vedem dacă apar semne de gravitate. În cazul variantei Omicron, simptomatologia debutează mai rapid, undeva la 2-3 zile pacienții sunt simptomatici.

Radu Țincu: Chiar dacă e vorba de forme mai ușoare de boală, trebuie să ne uităm ce se va întâmpla dacă…

Astfel un pacient are este diagnosticat astăzi cu Omicron, putem să spunem că a afăcut o formă ușoară undeva la 8-10 zile după diagnostic. Dar dacă ne uităm la ce se întâmplă în vestul Europei, vedem că rata de spitalizare a scăzut comparativ cu varianta Delta.

Cele 36 de decese ar fi important să știm dacă sunt determinate de varianta Delta. România mai are încă în circulație din datele pe care le deținem și pacienți care se îmbolnăvesc cu varianta Delta. Omicron trebuie privit dincolo de aceste efecte medicale.

Chiar dacă e vorba de forme mai ușoare de boală, chiar dacă numărul pacienților va scădea, trebuie să ne uităm ce se va întâmpla dacă avem un număr foarte mare de persoane pozitive. Dacă aceste persoane pozitive vor fi destul de numeroase va pune în dificultate funcționarea unor domenii de activitate”, a declarat medicul Radu Țincu, potrivit B1 TV.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel