Sari la conținut

Pericolul din spatele măștii. Persoanele cu barbă, risc mai mare de a se îmbolnăvi de Covid

Pericolul din spatele măștii. Persoanele cu barbă, risc mai mare de a se îmbolnăvi de Covid.

Un nou studiu privind categoriile de persoane cu un risc mai mare de a se îmbolnăvi de Covid vizează un grup semnificativ al bărbaților. Rezultatele unui studiu despre aerosoli şi filtrarea microparticulelor suspendate în aer, realizat de Institutul Naţional de Sănătate (INS) din Peru, a avut rezultate surprinzătoare în acest sens.

Persoanele cu barbă, risc mai mare de a se îmbolnăvi de Covid

Conform cercetării pe care a realizat-o Institutul Naţional de Sănătate (INS) din Peru, părul facial poate împiedica ajustarea perfectă a măştii sanitare. Astfel, Manuel Chávez Ruiz, cercetător la INS, susţine că barba se interpune între faţă şi mască şi reduce astfel eficienţa acesteia pentru a combate proliferarea virusului.

Potrivit INS, în funcţie de lungimea şi grosimea bărbii, se creează un spaţiu între faţă şi protecţia măştii, sporind astfel posibilitatea ca virusul să pătrundă prin aceste orificii şi duc la îmbolnăvirea de COVID-19.

„Folosirea unei măști chirurgicale simple nu mai este recomandată, deoarece lasă multe goluri pe laturi, are un atașament slab la urechi și protejează doar 32%”, a spus Chávez Ruiz.

Chávez Ruiz a explicat că bărbaţii au între 20 şi 80 de fire de barbă pe centimetrul pătrat, iar spaţiul liber dintre acestea este de o mie de ori mai mare decât dimensiunea unei particule de aerosol ce ar putea conţine virusul SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19.

Evitarea celei mai mari greșeli pe care o fac bărbații cu o mască este simplă

În acest sens, autorităţile sanitare peruane au avertizat că spaţiile dintre firele de barbă oferă „o probabilitate înaltă de a reţine micropicături şi particule virale suspendate în aer care pătrund printre spaţiile libere ale măştii”.

„Ar fi convenabil ca barba să fie tunsă şi spălată corect şi, mai ales, să nu fie atinsă în mod frecvent”, se precizează în comunicatul transmis de INS, conform Agerpres.

Experţii au explicat că părul facial are un strat hidrofob care face ca micropicăturile să alunece, sporind astfel riscul de contagiere a persoanelor cu barbă.

Potrivit datelor oficiale, Peru a înregistrat în total 1.858.239 de cazuri şi 64.691 de decese de COVID-19. În prezent, 13.660 de persoane sunt spitalizate, dintre care 2.660 sunt internate la terapie intensivă

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel