Sari la conținut

PERICOLUL din sticlele de apă reutilizate. Risc de cancer și infertilitate

Din cuprinsul articolului

Devenite un adevărat trend în ultimii ani, sticle de apă reutilizabile sunt un mijloc eficient de a îndeplini recomandările medicale de a bea 6-8 pahare de apă pe zi și de a reduce amprenta noastră asupra mediului.

Cu toate acestea, specialiştii atrag atenţia că acest tip de recipiente pot prezenta un risc ascuns, fiind un potenţial pericol pentru sănătate, dacă nu le folosim corect şi igienic. Astfel, dacă nu sunt spălate des, recipientele pot deveni un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor şi bacteriilor, mai ales pe măsură în zilele caniulare.

„Vrem ca oamenii să rămână hidratați, dar nu vrem să facă asta cu riscul de a se îmbolnăvi sau de a face o infecție, ceea ce se poate întâmpla dacă nu ai cu adevărat grijă de sticla de apă”, spune medicul Marianne Sumego de la clinica Cleveland.

sursa foto: oradesibiu.ro

Potrivit acesteia, interiorul sticlelor reutilizabile – fie că sunt din plastic, sticlă sau oțel inoxidabil – este un mediu umed în care bacteriile adoră să se dezvolte, mai ales sub piesele mobile. „Dacă nu intrați acolo cu o perie sau dacă nu încercați cu adevărat să curățați acele mecanisme, veți lăsa bacteriile în urmă. Și astfel, din nou, este doar o altă oportunitate pentru ca lucrurile să scape de sub control și să se dezvolte”, atrage atenţia medicul.

Consecințele potențiale includ probleme gastrointestinale și simptome de alergie. „Dacă aveți alergii la mucegai, s-ar putea să aveți răceală pentru că mucegaiul va crește în timp. Absolut iubește un mediu umed. Și astfel s-ar putea să aveți această străfulgerare constantă și inexplicabilă, mâncărimi în nas, strănut tot timpul”, mai spune dr. Sumego, citat de antena3.ro.

Conform recomandărilor medicului, este necesar ca sticla de apă sp fie curăţată după fiecare utilizare și nu uitați să curățați capacele și paiele. În mod ideal, băgaţi sticla în mașina de spălat vase pentru a ajunge şi la suprafețele expuse la presiunea apei, atât în interior, cât și în exterior.

Cercetătorii spun că, odată expuse la temperaturi ridicate, sticlele din plastic elimină o substanță toxică numită bisfenol A, care ajunge în apă și, ulterior, în organism. De asemenea, lichidul mai conține și ftalați care atacă hormonii și pot provoca infertilitate în cazul femeilor.

De aceea, specialiștii spun că este important să folosim o sticla reutilizabilă, pe care o putem reumple de acasă. O altă alternativă este ca românii să apeleze la o cană cu filtru care să ajute să curețe apa de la robinet de impurități, transformând-o în apă plată.

Risc mare de cancer și infertilitate

Bisfenolul A, omniprezent de mult timp în numeroase produse, precum sticlele de plastic, este suspectat de a fi legat de o gamă largă de boli, cancer de sân, infertilitate etc., din cauza perturbărilor hormonale pe care le provoacă.

În unele ţări, cum ar fi Franţa, BPA este acum interzis în recipientele alimentare. Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au restricţionat utilizarea acestuia şi iau în considerare restricţii mai drastice, deşi acestea nu au fost încă puse în aplicare.

Dezbaterile se axează pe doza la care bisfenolul A este cu adevărat periculos. EFSA consideră că doza este mult mai mică decât se credea anterior: a împărţit-o cu 20.000 faţă de o evaluare anterioară, opinie contestată de o altă agenţie, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel