miercuri, martie 29, 2023

O echipă de oameni de știință a descoperit microplastice în plămânii umani în cel mai mare studiu de acest gen.

Cercetările de ultimă oră efectuate de o echipă de la Hull York Medical School și de la Universitatea din Hull spun că descoperirile arată că inhalarea microplasticelor este o cale de expunere  și va ajuta acum studiile viitoare directe asupra impactului pe care microplasticele l-ar putea avea asupra sănătății respiratorii.

Te-ar mai interesa: Traumatizant! O femeie a ajuns pe masa de operații...

Fibre sintetice au fost găsite anterior în țesutul pulmonar, dar există studii limitate care confirmă prezența microplasticelor – și niciunul nu este atât de robust ca acesta.

Studiul a găsit 39 de microplastice în 11 din cele 13 mostre de țesut pulmonar testate – considerabil mai mult decât orice teste de laborator anterioare.

Plămânul este cel mai expus la poluanţii pe care îi respirăm, pentru că are o suprafaţă mare. Dacă ar fi să întindem toate alveolele din plămânul nostru am acoperi suprafaţa unui teren de fotbal. Şi atunci este foarte importantă calitatea aerului pe care îl respirăm, particulele de materie care se găsesc şi particulele care rezultă din arderea deşeurilor.

Te-ar mai interesa: „Vom fi asemenea lui Dumnezeu!” Futurolog, predicț...

Din păcate acest lucru este realitate şi pot spune că în ultimul timp studiile existente dovedesc faptul că nu doar particulele de praf, nu doar particulele de materie, ci – din păcate – şi mici particule de plastic, care rezultă din arderile care se întâmplă zilnic, pot să ajungă în plămân şi pot să afecteze starea de sănătate, iar pe termen lung sunt responsabile de afecţiuni cronice.”, a spus dr. Beatrice Mahler.

Te-ar mai interesa: Dormi mai mult de 8-9 ore? Află care sunt efectele...

Se observă o creștere a numărului de cazuri de cancer la plămâni

„În ultima perioadă avem o creştere a pacienţilor care vin cu acutizări ale bolilor cronice, care necesită o ajustare a terapiei în sensul suplimentării, atunci când ne aflăm în plin sezon al creşterii de poluanţi în atmosferă.

Din păcate, în ultimii ani se observă – nu doar în România ci şi la nivel mondial – o creştere a numărului de cazuri de cancer la nivelul plămânului. Şi se pare că o mare parte din ele sunt declanşate de aceşti poluanţi care au crescut”, a mai explicat managerul Institutului Marius Nasta din Capitală.

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru glicemie crescută: 2 semne pe c...

„Există o legătură directă între nivelul de poluanţi şi bolile infecţioase care se transmit pe cale aeriană.”, a concluzionat Mahler.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private