Sari la conținut

Perioada cumpărăturilor de Paște. Fii atent la aceste detalii ca să nu te îmbolnăvești

masa de Paște

Sărbătorile Pascale se apropie, iar românii au început numeroasele cumpărături. Autoritățile le recomandă să analizeze detaliile atunci când cumpără un produs pentru a evita achiziționarea unor produse neconforme.

Produsele neconforme ne pot pune sănătatea în pericol. Acestea pot provoca toxiinfecții alimentare și alte probleme de sănătate cauzate de substanțele nocive găsite în produse.

Atenție la produsele neconforme!

Este perioada cumpărătorilor pentru sărbătorile care se apropie. Autoritățile îi îndeamnă pe oameni să fie atenți la reduceri și să verifice foarte bine atunci când cumpără de pe internet. Când vine vorba despre alimente, în special carne, locurile special amenajate sunt cele mai indicate pentru achiziționarea acestora, comunică RRA.

Consumatorii sunt sfătuiți să nu cumpere vopsea alimentară, ouă, carne și alte alimente de la colțul străzii, fără informații privind producătorul și termenul de valabilitate.

Pentru prevenirea unor eventuale incidente nu trebuie cumpărată vopsea pentru ouă vândută fără ambalaj și etichetă, iar carnea este necesar să fie achiziționată numai din magazine, piețe și târguri autorizate.

Și mieii vor fi putea fi tăiați și vânduți numai în locuri autorizate de inspectorii sanitari și nicidecum pe domeniul public.

Echipe de control verifică în aceste zile comerțul cu alimente pentru a vedea în ce măsură producătorii și comercianții respectă normele privind siguranța alimentară.

Autoritățile verifică magazinele

Inspectorii sanitar-veterinari verifică în această perioadă unitățile care vând produse destinate Sărbătorilor Pascale. Potrivit acestora, sacrificarea mieilor se poate realiza doar în abatoare specializate.

La nivelul județului Alba, spre exemplu, există cinci abatoare care sunt autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru sacrificarea mieilor. Acestea se află la: Ighiu, Cugir, Mirăslău, Blaj și Mesentea. În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor se poate realiza și în puncte de sacrificare amenajate temporar. Un astfel de centru temporar va fi la Abrud, iar potrivit reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba și alte primării și-au anunțat intenția de a înainta o astfel de cerere.

Pentru a fi aprobate însă, aceste centre temporare trebuie să îndeplinească mai multe condiții. În același timp, pentru respectarea condițiilor sanitar-veterinare, în această perioadă au fost intensificate și controalele în unitățile în care se comercializează și se prelucrează produse specifice Sărbătorilor Pascale.

De la începutul lunii martie și până acum, inspectorii din Alba au descoperit și mai multe nereguli, în special în ceea ce privește etichetarea necorespunzatoare a produselor, depozitarea lor sau condițiile de igienă. S-au aplicat și sancțiuni cu amenzi de peste 30.000 de lei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel