Sari la conținut

Persoanele aflate în comă pot avea o conștiință „ascunsă”. Ce au descoperit cercetătorii americani

lege nouă pentru pacienti, adoptată
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prime de 70.000 de dolari pentru infirmiere

Persoanele aflate în comă pot avea o conștiință „ascunsă”. Neurologii Jan Claassen, de la Universitatea Columbia, și Brian Edlow, de la Harvard, au descoperit o „conștiința ascunsă”, o afecțiune trăită de 15-20% dintre persoanele aflate în comă.

Potrivit celor doi cercetători, o femeie aflată în comă care nu putea răspunde fizic la comenzi îi putea recunoaște în continuare. Maria Murkevich, o femeie de 30 ani din New York, a intrat în comă după ce un vas de sânge i s-a rupt în creier.

Persoanele aflate în comă pot avea o conștiință „ascunsă”

Toate testele convenționale pentru a-i detecta starea de conștiență (mișcarea ochilor sau a capului, mișcându-și degetele de la picioare etc.) nu au produs niciun răspuns. Dar cei dragi ei încă credeau că este „acolo” și nu au vrut să renunțe. Mai târziu s-a dovedit că aveau dreptate.

Dar ar fi nevoie de o metodă de înaltă tehnologie pentru a dovedi acest lucru. Echipa medicală i-a făcut un EEG (plasând senzori pe cap pentru a-i monitoriza activitatea electrică a creierului) în timp ce i-au cerut să „continue să deschidă și să închidă mâna dreaptă”.

Apoi i-au cerut „să nu mai deschidă și să închidă mâna dreaptă”. Mâinile ei nu s-au mișcat, dar tiparele de activitate a creierului diferă între cele două comenzi. Aceste reacții ale creierului au indicat în mod clar că ea era conștientă de cererile ei și că acele cereri erau diferite.

Într-un an, Maria Murkevich și-a revenit încet, iar acum a revenit la muncă la farmacie, la fel ca viața de dinainte de comă. „Conștiința ascunsă” arătată de Maria, spun autorii, ne schimbă înțelegerea tulburărilor de conștiință.

Potrivit studiului celor doi neurologi, pacienții care prezintă conștiință ascunsă, dacă sunt depistați devreme, au mai multe șanse să revină la conștiința normală și „recuperare funcțională”.

Unii neurologi se concentrează acum pe identificarea pacienților cu conștiință ascunsă pentru a direcționa ajutorul necesar.

Bazându-se pe impulsul acestor studii, oamenii de știință s-au reunit pentru a lansa Campania Curing Coma, o colaborare internațională pentru a direcționa resursele medicale și atenția publică asupra afecțiunii, cu scopul de a dezvolta noi terapii care să promoveze recuperarea conștiinței. 

Poate fi inversată moartea cerebrală?

În viitorul imediat, cât mai curând posibil, avem nevoie de protocoale și instrumente pentru a detecta conștiința ascunsă pentru a identifica pacienții care sunt conștienți, dar nu pot dovedi acest lucru fizic.

Progresele realizate pe tema conștiinței persoanelor aflate în stare de comă sunt multe. Sunt multe întrebări la care să răspunzi, dar și multe răspunsuri. Din aceste studii reies trei în special.

  • Pot oamenii să se trezească dintr-o dată din comă? Klaassen și Edlow risipesc mitul că oamenii se „trezesc”, așa cum vedem uneori în cărți sau filme. Este nevoie de săptămâni sau luni de reabilitare înainte de a recăpăta mai multă independență înainte de o trezire.
  • Ne pot auzi cei dragi în comă? Specialiștii au arătat, folosind RMN, că un pacient aflat în comă profundă poate auzi și înțelege. Și cercetările ei au fost repetate de numeroase alte laboratoare pe mulți, mulți pacienți cu stări vegetative persistente. Aproximativ 40% dintre persoanele aflate într-o stare vegetativă persistentă prezintă un nivel ridicat de funcționare intelectuală chiar și într-o comă profundă.
  • Poate fi inversată moartea cerebrală? Majoritatea experților în acest domeniu recunosc că chiar și la acești pacienți există într-adevăr „cuiburi” reziduale de activitate neuronală și flux sanguin rezidual. Este logic că, teoretic, recuperarea este posibilă cu instrumentele potrivite de neuroregenerare și remodelare. Pe de altă parte, este larg recunoscut că persoanele cu moarte cerebrală pot continua să mențină circulația, digestia, metabolismul, echilibrul hormonal, creșterea, maturizarea sexuală, gestația fetală, vindecarea rănilor și alte manifestări.

Totuși, e de la sine înțeles că este dificil să punctezi lucruri definitive cu privire la lucruri atât de complexe, precum conștiința și creierul uman.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel