
Studentă la medicină aflată în comă profundă, salvată după ce a fost operată de urgenţă pe creier la Iaşi

Studentă la medicină aflată în comă profundă, salvată după ce a fost operată de urgenţă pe creier la Iaşi.
Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi au reuşit să salveze viaţa unei tinere de 19 ani printr-o intervenţie realizată pe creier. Studentă la facultatea de Medicină Dentară, tânara era în comă profundă. A fost transportată cu elicopterul la Spitalul de Neurochirurgie din Iași și-a revenit dintr-o comă profundă după ce a fost operată pe creier de o tumoră extrem de rară.
Te-ar mai interesa: Rafila: Prin PNRR schimbăm faţa Terapiei intensive...
„Tânăra de 19 ani, studentă la Facultatea de Medicină Dentară a ajuns de urgență în spitalul nostru după ce a fost transferată de la Suceava la Iași cu un elicopter SMURD. Pacienta se afla în comă profundă, starea sa de sănătatea fiind una foarte gravă.
După investigațiile făcute în Spitalul de Neurochirurgie am descoperit că tânăra aflată în comă de gradul III avea o tumoră la nivelul trunchiului cerebral, situată între creier și măduvă. În termeni medicali este vorba despre un chist neuro enteric, un chist tumoral de 4 cm, o tumoră extrem de rară. Intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore și a fost un real succes, tânăra pacientă și-a revenit din comă, iar starea sa este stabilă.
Te-ar mai interesa: 10 alimente recomandate de specialişti pentru menț...
Împreună cu echipa medicală am reușit să eliminăm complet tumora, lucru care a dus la o nouă șansă la viață pentru tânăra de 19 ani. În Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof. Dr. N. Oblu” din Iaşi performanța este astăzi o normalitate. Investițiile făcute în ultimii ani în aparatura medicală, de înaltă performanță și-au dovedit eficiența în salvarea de vieți omenești”, se arată într-un comunicat al Spitalul de Neurochirurgie din Iași.
Te-ar mai interesa: Cele mai importante analize anuale. Cum le poți fa...
Intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore și a fost considerată un miracol.
„Andreea a venit în stare de comă profundă, cu leziuni cerebrale difuze, care pe RMN ne sugerau nouă că sunt ceea ce numim noi leziuni axonale difuze. Asta înseamnă rupturi și un potențial de recuperare care de la început era incert.
Rolul principal al nostru, in afara faptului că nu puteam face un gest chirurgical, nu aveam o leziune chirurgicală pe care să o putem rezolva, era în primul rând să îi oferim Andreei cele mai bune îngrijiri de care eram în stare și să îi facem în așa fel încât, ea prin puterile ei să se poată recupera, cât se poate recupera după un astfel de traumatism, depinzând foarte mult de ce a fost afectat ca și funcție cerebrală.
Te-ar mai interesa: Bomba din farfurie! LISTA COMPLETĂ a aditivilor al...
În prima fază ea nu avea activitate cerebrală, nu a dat niciun semn că ar avea activitate cerebrală. Cu toate astea nu am dezarmat și s-a luptat cât s-a putut de mult pentru a încerca să o menținem în starea în care se poate recupera cât mai mult.
Miracolul este că este un tânăr care a luptat foarte mult și vârsta a ajutat-o cel mai mult. Colegii de la terapie intensivă au ajutat-o foarte mult, au ajutat-o rugăciunile părinților și tot ce s-a întâmplat în jurul ei. Dar în primul rând, ea a fost cea care a participat la procesul ei de revenire”, a declarat dr. Marius Dabija, director medical al unității sanitare ieșene.
Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: În România, una din trei gravide...
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.