Sari la conținut

Persoanele cu o anumită grupă de sânge sunt mai predispuse să sufere un AVC

grupe de sange
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Boli specifice grupelor de sânge

Grupa de sânge și riscul de boli au fost analizate într-un nou studiu și s-a descoperit că persoanele cu una dintre grupele de sânge de tip A par să fie mai predispuse să sufere un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu persoanele cu alte tipuri de sânge.

Grupele de sânge descriu varietatea bogată de substanțe chimice afișate pe suprafața globulelor roșii din sânge. Printre cele mai familiare sunt cele numite A și B, care pot fi prezente împreună ca AB, individual ca A sau B, sau deloc prezente, ca O.

Chiar și în cadrul acestor grupe majore de sânge, există variații subtile care decurg din mutații ale genelor responsabile.

Acum, cercetările genomice au descoperit o relație clară între gena pentru subgrupul A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce.

Cercetătorii au analizat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu accident vascular cerebral și aproape 600.000 de subiecți fără istoric de accident vascular cerebral. Toți participanții aveau între 18 și 59 de ani.

O căutare la nivelul genomului a evidențiat două locații puternic asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral. Unul a coincis cu locul în care se află genele pentru grupa de sânge.

Cei cu grupa O au un risc scăzut de AVC

O a doua analiză a unor tipuri specifice de gene ale grupului de sânge a descoperit că persoanele al căror genom a codificat pentru o variație a grupului A aveau un risc cu 16% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu cei cu alte grupe de sânge.

Pentru cei cu o genă pentru grupul O1, riscul a fost mai mic cu 12%.

Cercetătorii notează, totuși, că riscul suplimentar de accident vascular cerebral la persoanele cu sânge de tip A este mic, așa că nu este nevoie de vigilență suplimentară sau de screening în acest grup.

„Încă nu știm de ce grupa de sânge A ar conferi un risc mai mare”, a declarat autorul principal și neurologul vascular Steven Kittner de la Universitatea din Maryland într-o declarație din 2022.

„Dar probabil că are ceva de-a face cu factorii de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și alte proteine ​​circulante, care joacă toate un rol în dezvoltarea cheagurilor de sânge”.

În fiecare an, în SUA, puțin sub 800.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral. Cele mai multe dintre aceste evenimente – aproximativ trei din patru – apar la persoanele de 65 de ani și peste, riscurile dublându-se la fiecare deceniu după vârsta de 55 de ani.

De asemenea, persoanele incluse în studiu au trăit în America de Nord, Europa, Japonia, Pakistan și Australia, persoanele de origine non-europeană reprezentând doar 35% dintre participanți. Studiile viitoare cu un eșantion mai divers ar putea ajuta la clarificarea semnificației rezultatelor.

„În mod clar avem nevoie de mai multe studii de urmărire pentru a clarifica mecanismele de creștere a riscului de accident vascular cerebral”, a spus Kittner.

După 60 de ani, riscul de AVC nu e influențat de grupa de sânge

O altă constatare cheie a studiului a venit din compararea persoanelor care au avut un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani cu cei care au avut un accident vascular cerebral după vârsta de 60 de ani.

Pentru aceasta, cercetătorii au folosit un set de date de la aproximativ 9.300 de persoane cu vârsta peste 60 de ani care au suferit un accident vascular cerebral și aproximativ 25.000 de persoane cu vârsta peste 60 de ani care nu au avut un accident vascular cerebral.

Ei au descoperit că riscul crescut de accident vascular cerebral la grupa de sânge de tip A a devenit nesemnificativ în grupul de accident vascular cerebral cu debut tardiv, sugerând că accidentele vasculare cerebrale care apar devreme în viață pot avea un mecanism diferit față de cele care apar mai târziu.

Accidentul vascular cerebral la persoanele mai tinere este mai puțin probabil să fie cauzat de o acumulare de depozite de grăsime în artere (un proces numit ateroscleroză) și mai probabil să fie cauzat de factori care au legătură cu formarea cheagurilor, spun autorii.

De asemenea, studiul a constatat că persoanele cu grupa de sânge B erau cu aproximativ 11% mai predispuși să sufere un accident vascular cerebral în comparație cu grupul de control, indiferent de vârstă.

Studiile anterioare sugerează că partea a genomului care codifică tipul de sânge, numită „ABO”, este asociată cu calcificarea arterei coronare, care restricționează fluxul sanguin și cu atacul de cord.

Secvența genetică pentru tipurile de sânge A și B a fost, de asemenea, asociată cu un risc ușor mai mare de cheaguri de sânge în vene, numit tromboză venoasă.

Studiul a fost publicat în revista Neurology. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel