Sari la conținut

Persoanele cu tulburări de spectru autist vor avea acces la servicii decontate CNAS de logopedie, consiliere psihologică, kinetoterapie

Servicii noi decontate CNAS pentru persoanele cu autism. Actul normativ adoptat de Guvern conţine o serie de măsuri care asigură respectarea drepturilor pacientului şi accesul la servicii medicale.

Persoanele cu tulburări de spectru autist au parte de o veste bună. S-a publicat în Monitorul Oficial OG care include, printre altele, și măsuri care au ca scop îmbunătăţirea stării de sănătate şi a calităţii vieţii sociale, în primul rând pentru copiii cu astfel de afecţiuni.

CNAS anunță noi măsuri în domeniul accesului la servicii medicale şi în acordarea concediilor medicale.

Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, pentru abrogarea unor prevederi legale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, aprobată azi de Guvern, se asigură punerea în aplicare a Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 229/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 602 din 9 iulie 2020, prin care instanţa de control constituţional a constatat ca fiind neconstituţionale în integralitate dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 25/2020.

În acest context, ţinând cont de prevederile art. 147 alin. (1) din Constituţia României, precum şi de faptul că motivele care au determinat emiterea în regim de urgenţă a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 25/2020 subzistă şi în prezent, precizăm că actul normativ adoptat astăzi de Guvern conţine o serie de măsuri care asigură respectarea drepturilor pacientului şi accesul la servicii medicale necesare în condiţiile utilizării eficiente a fondurilor alocate în acest scop.

Astfel, se aprobă implementarea unui subprogram dedicat persoanelor cu tulburări din spectrul autist în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, care va asigura accesul pacienţilor care suferă de această afecţiune la serviciile conexe necesare, recomandate de medici specialişti: servicii de logopedie, consiliere psihologică, kinetoterapie. Această măsură are ca scop îmbunătăţirea stării de sănătate şi a calităţii vieţii sociale, în primul rând pentru copiii cu astfel de afecţiuni.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel