Sari la conținut

Peste 1.500 de medici români profesează în Belgia. Criză de personal în spitalele belgiene

medici
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Juramantul lui Hipocrate

Din cuprinsul articolului

1.558 de medici români profesează în Belgia, ceea ce ne plasează pe locul trei în topul medicilor străini din unitățile medicale belgiene, după cei proveniți din state vecine: Franța (1.620) și Țările de Jos (1.590).

În total, peste 10.000 de medici străini activează în Belgia, scrie presa flamandă care subliniază că țara are a doua cea mai mică proporție de medici din UE raportată la populație. Sunt doar 324,8 medici la fiecare 100.000 de locuitori, potrivit cifrelor din 2021.

La începutul secolului, doar 4% dintre medici erau pregătiți în străinătate. Acum, aceasta a crescut la 14%. Medicii aduși din alte țări pot contribui la atenuarea penuriei de candidați la medicină de acasă, transmite ziaruldebelgia.be.

Spitalele din Belgia se plâng de lipsa de cadre medicale, iar criza covid a demonstrat acest fapt. Potrivit Centrului Federal de Expertiză în Sănătate (KCE) citat de De Morgen, proporția actuală dintre asistente și pacienți este la jumătate din numărul recomandat oficial, adică de 1:10 și nu 1:5.

Numărul insuficient de personal a determinat recent Ministerul Federal al Sănătății să elimine 5% din paturile de spital disponibile în toată țara.

Un nou exod al halatelor albe?

Conform unui sondaj realizat în acest an de Colegiul Medicilor din România, mulţi doctori români vor să lucreze în străinătate, dat fiind că 31,5% din bărbați și 25,9% din femei intenționează să părăsească România. Riscul de exod al creierelor pare a fi cel mai ridicat în cazul medicilor tineri, 57,5% din cei sub 35 de ani afirmând că vor să-și părăsească postul.

Salariile nu mai reprezintă acum o problemă, dar în special medicii sub 35 de ani sunt nemulțumiți de condițiile de muncă și infrastructura medicală precară.

Medicii tineri și-ar mai dori de asemenea cursuri de perfecționare și condiții pentru a face cercetare, lucruri pe care le consideră imposibile în România. În același timp, medicii de 36-49 de ani mai iau în calcul și ce perspective au copiii lor în România.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel