joi, septembrie 23, 2021

Peste 10.000 de cadre medicale din Grecia, suspendate fără preaviz. Ministrul Sănătății, de neînduplecat.

Aproximativ 10 000 de lucrători medicali din Grecia au fost suspendate fără preaviz, deoarece termenul limită pentru vaccinarea anti-covid a expirat miercuri. De la 1 septembrie, vaccinările au devenit obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății, iar cei care nu se conformează nu vor avea voie să lucreze.

Protestele au izbucnit miercuri dimineață în fața spitalelor din toată țara pentru a se opune vaccinărilor obligatorii și pentru a evidenția consecințele concedierilor în masă asupra serviciilor de sănătate ale țării.

Peste 10.000 de cadre medicale din Grecia, suspendate fără preaviz

Potrivit estimărilor Federației Naționale a Lucrătorilor din Spitale Publice, aproximativ 10 000 de lucrători din domeniul sănătății, ceea ce reprezintă 10% din forța de muncă, nu fuseseră vaccinați până miercuri. De exemplu, serviciul de ambulanță va trebui să lucreze cu 1 245 de personal mai puțin, a informat ziarul financiar Naftemporiki.

„Le recomandăm lucrătorilor din domeniul sănătății să se vaccineze, dar suntem împotriva vaccinării obligatorii, pentru că este o problemă ce ține de democtație”, a declarat pentru AFP, preluat de news24.com, Dimitris Kourouvalakis, membru al comitetului executiv al federației.

Grecia, pe marginea colapsului în sistemul medical

Federația a convocat joi dimineață o grevă și proteste la Atena și Salonic, al doilea oraș ca mărime al Greciei. Ministrul Sănătății, Athanassios Plevris, a declarat miercuri că legislația privind vaccinările obligatorii, care a fost votată în iulie, „va fi pusă în aplicare”.

Ministerul Sănătăţii a mai dat personalului sanitar un răgaz de o zi pentru a se vaccina cu prima doză, dar a atras atenţia că legea va fi aplicată fără ezitare. Circa 2.000 dintre cele 10.000 de cadre medicale încă nevaccinate s-au programat miercuri pentru prima doză.

Guvernul încearcă acum să găsească măsuri pentru a umple golurile, cum ar fi suspendarea concediilor pentru lucrătorii din domeniul sănătății care au fost vaccinați, pentru a se asigura că serviciile sunt pe deplin operaționale.

De asemenea, se intenționează o remaniere a lucrătorilor din domeniul sănătății în spitale, fuziuni de clinici, înlocuirea celor suspendați cu personal auxiliar și parteneriate cu sectorul privat. Potrivit guvernului, peste 90% dintre pacienții spitalizați în prezent cu Covid-19 nu sunt vaccinați.

În Grecia, mai mult de 5,7 milioane, dintr-o populație de 10,7 milioane, sunt în totalitate vaccinați, în acest moment. 

Ultimele stiri