Sari la conținut

Piaţa asigurărilor de sănătate a explodat după pandemie! Creştere cu 35% a poliţelor de asigurare medicală

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Piaţa asigurărilor de sănătate s-a îndreptat spre 700 milioane de lei în 2022, în creştere cu 35%, dar numărul contractelor îşi continuă scăderea.

Astfel, s-a ajuns la un volum al primelor brute subscrise de 670 mil. lei, în creştere cu 35% faţă de anul 2021, menţinându-şi efer­ves­cenţa, dar în acelaşi timp numărul contractelor, atât cele în vigoare, cât şi cele noi, au consemnat scăderi de 42% şi 50% în 2022, faţă de anul 2021, potrivit informaţiilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din 2022.

În ultimii cinci ani, piaţa asigurărilor de sănătate şi-a menţinut un trend ascendent atât al nivelul de prime brute subscrise, cât şi la nivelul despăgubirilor plătite.

Valoarea despăgubirilor a ajuns la un nivel mai mult decât dublu în 2022

În ultimii cinci ani volumul primelor brute subscrise pe zona asigurărilor de sănătate s-a dublat, în timp ce valoarea despăgubirilor a ajuns la un nivel mai mult decât dublu în 2022, respectiv 361,8 mil. lei, faţă de 164,6 mil. lei în 2018, scrie Ziarul Financiar citat de Mediafax.

Deşi ritmul de creştere a fost mai accentuat pe partea de despăgubiri plătite, volumul efectiv este mai mic faţă de cel al subscrierilor rămânând de-a lungul timpului o pondere de puţin peste 50% a despăgubirilor plătite din totalul subscrierilor înregistrate de piaţă.

În acelaşi timp, diferenţa dintre vo­lu­mul primelor subscrise de întreaga piaţă a asigurărilor de sănătate şi valoarea des­pă­gubirilor plătite în 2022 este de 307,8 mil. lei, însemnând suma cu care piaţa rămâne şi pe care trebuie să o folosească pentru a acoperi rezervele tehnice, cedarea în reasigurare şi cheltuielile administrative.

În ultimii cinci ani nivelul diferenţei dintre subscrieri şi despăgubiri pe zona asigurărilor de sănătate a crescut cu 80,6%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel