Sari la conținut

Picioarele umflate în sarcină, normalitate sau semn de alarmă?

picioare umflate
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Picioarele umflate în sarcină sunt un lucru normal? Ce spune un cunoscut ginecolog despre această problemă frecventă, cu care se confruntă multe viitoare mămici.

Când ar trebui să te îngrijoreze picioarele umflate în sarcină

Retenția de apă și umflarea întregului corp reprezintă o parte normală a sarcinii, iar pe măsură ce copilul tău crește, poți constata că degetele, mâinile, picioarele și gleznele sunt mai „pufoase”. Nu trebuie să te alarmezi dacă pantofii tăi preferați nu te mai încap – acest fluid excesiv va dispărea, în mod normal, la aproximativ o săptămână după naștere.

Deși umflarea membrelor nu tinde să fie un motiv de îngrijorare, există unele semne și simptome care nu ar trebui ignorate. Dr Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, ne spune când umflarea picioarelor în sarcină ar reprezenta o problemă ce nu poate fi ignorată.

Care este cauza umflării membrelor în timpul sarcinii?

„Umflarea ușoară, cunoscută și sub denumirea de edem – poate fi experimentată pe parcursul întregii sarcini, dar tinde să se accentueze spre ultimele luni. Diverși factori pot contribui la această afecțiune. Pentru început, corpul tău păstrează mai mult lichid în timpul sarcinii. Aproximativ 60% din corpul uman este alcătuit din apă, însă din cauza hormonilor sarcinii volumul total de apă din crește cu opt până la nouă litri”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

În al doilea rând, uterul în creștere face presiune asupra venelor pelvine, determinând încetinirea fluxului de sânge, iar fluidul are tendința de a se concentra în extremitățile cele mai joase ale corpului, precum mâinile și picioarele.

Edemul: semne și simptome

Edemul poate fi incomod. S-ar putea să prezinți senzații de furnicături, articulații rigide sau dureri în zonele afectate. Aceasta tinde să se accentueze odată cu evoluția sarcinii, din cauza faptului că pe măsură ce acumularea apei crește, gravitația o atrage în jos, permițând lichidului să se adune. Umflarea se poate agrava și pe măsură ce temperatura crește. Când ai o temperatură mai crescută a corpului, venele se dilată, permițând scurgerea mai multor lichide în țesutul înconjurător, favorizând umflarea.

Când ar trebui să îți faci griji în privința umflării membrelor?

Deși umflarea în sarcină este normală, există anumite simptome și semne care nu ar trebui ignorate:

  • Umflarea bruscă sau severă a picioarelor, mâinilor sau chiar a feței
  • Umflarea este însoțită de inflamare în jurul ochilor
  • Umflarea persistă în mod continuu și nu doar spre sfârșitul zilei
  • Un singur picior este umflat
  • Vedere încețoșată însoțită cu dureri dese de cap

Toate acestea pot fi semnele unei afecțiuni mai grave, numită preeclampsie.

Ce este preeclampsia?

„Preeclampsia este o complicație gravă a sarcinii, caracterizată prin hipertensiune arterială, fiind mai des întâlnită la prima sarcină a unei femei. Preeclampsia afectează aproximativ una din zece viitoare mămici. Ocazional, cazurile sunt atât de severe încât poate pune în pericol viața mamei și a copilului ei nenăscut. Pre-eclampsia apare de obicei în a doua jumătate a sarcinii și, în unele cazuri, poate apărea chiar și după naștere” adaugă dr. Silviu Iștoc.

Preeclampsie: semne și simptome

Inițial, preeclampsia poate să nu aibă simptome, motiv pentru care este atât de important controlul prenatal. Semnele includ hipertensiunea arterială (hipertensiune) și scurgerea excesivă de proteine ​​în urină (proteinurie). Alte simptome pot include umflarea membrelor, dureri de cap, tulburări de vedere și amețeli. În formele sale cele mai severe, preeclampsia poate cauza probleme la rinichi, ficat, creier.

Prevenție și tratament

Tehnologia medicală a avansat mult, astfel încât testele de screening care ajută la identificarea femeilor cu un risc crescut de a dezvolta preeclampsie sunt acum disponibile. Aceste teste încep la 10 săptămâni de sarcină.

Nu există o anumită metodă de prevenire a preeclampsiei, dar dacă aveți un risc crescut, medicul poate prescrie un tratament medicamentos pe care să-l administrezi pe toată durata sarcinii. Cea mai bună metodă de prevenție sunt controalele dese la medic.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel