Sari la conținut

Pierderea mirosului, semn bun în boala COVID-19. Ce se întâmplă cu cei care dezvoltă acest simptom

Pierderea mirosului și a gustului, semnal de alarmă pentru toți cei diagnosticați cu COVID-19. Însă, în final, se pare că este un motiv de bucurie.

Fiindcă dacă faci boala, îți dorești să ai o formă ușoară. Iar specialiștii spun că exact asta se întâmplă, dacă debutează cu aceste simptome.

Anosmia este neplăcută și îngrijorează, dar în realitate, ar trebui să dea încredere bolnavului.

Potrivit unui studiu realizat pe 1.300 de pacienți de medicii de la spitalul Foch din Suresnes (Franța) și de Universitatea Mons din Belgia, disfuncția olfactivă este un simptom mai frecvent în formele ușoare de COVID-19 decât în cele moderate și critice. Așadar, anosmia ar indica o infecție mai ușoară cu coronavirus.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au examinat evoluția stării de sănătate în cazul celor 1.300 de pacienți confirmați cu infecții COVID-19. Acest larg eșantion a fost împărțit în patru grupe, în funcție de nivelul de gravitate al bolii:

1.Grupa pacienților cu o formă ușoară de boală, adică cei fără pneumonii și care au fost monitorizați la domiciliu;

2.Apoi „moderații”, cei care prezentau unele semne clinice de pneumonie (febră, tuse, dispnee, respirație rapidă), dar fără indicii de pneumonie gravă;

3.„Severii”, adică cei cu frecvență respiratorie diminuată și/sau detresă respiratorie severă, care au necesitat mască de oxigen la spital;

4.Cazurile foarte grave, internate la terapie intensivă sau în reanimare.

Rezultatul a fost fără echivoc: 70 până la 85 la sută dintre pacienții cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19 sufereau de anosmie, în timp ce dintre cei spitalizați, numai 10 până la 15 la sută au semnalat că au acest simptom.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel