Sari la conținut

Pilula care distruge colesterolul rău în 24 de ore de la prima administrare

simptom boala inima
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Medicamentul care poate scădea nivelul colesterolului rău. „Lipoproteina(a) sau Lp(a). Această formă de colesterol este considerată mai periculoasă decât colesterolul rău comun, LDL, deoarece este mai lipicioasă și este mai probabil să provoace blocaje ale arterelor și cheaguri de sânge.

„Se estimează că până la 20% din populația lumii are niveluri crescute de Lp(a), care sunt asociate cu un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și alte evenimente cardiace majore.”, potrivit cercetătorilor.

Pentru a reduce aceste riscuri, oamenii de știință de la Universitatea Monash din Australia au creat prima pastilă din lume care vizează colesterolul moștenit, ceea ce crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Folii de medicamente
Foto: arhiva Doctorul Zilei

Pilula perturbă capacitatea Lp(a) de a se forma în organism

Studiul clinic efectuat la om a arătat că noul medicament, numit Muvalaplin, poate reduce nivelul de colesterol rău în 24 de ore de la prima administrare.

Noul medicament perturbă capacitatea Lp(a) de a se forma în organism, având ca scop scăderea colesterolului „rău”.

Echipa științifică a efectuat un studiu clinic de fază 1 care a implicat 114 subiecți. Din cei 114 participanți, 89 au fost tratați cu muvalaplină și 25 au primit placebo.

Ei au descoperit că administrarea zilnică a medicamentului a redus Lp(a) cu până la 65% după două săptămâni.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat câteva limitări ale studiului. Primul este că siguranța utilizării muvalaplinei va necesita studii clinice suplimentare cu mai mulți participanți și o durată mai lungă.

În al doilea rând, studiul a evaluat efectul muvalalinei numai la participanții cu niveluri scăzute și moderate de Lp(a), dar nu și la cei cu niveluri mai ridicate. Ei au remarcat, de asemenea, că rămâne incert dacă scăderea colesterolului rău cu muvalaplină va reduce și riscul cardiovascular.

„Când vine vorba de tratarea Lp(a) ridicată, un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare, clinicienii nu au în prezent un instrument eficient în tolba lor”, a spus autorul principal, profesorul Stephen Nicholls, director al Institutului de inimă din Monash Victorian și Victorian Heart .

Concluzie:  Descoperirea acestui medicament reprezintă un pas semnificativ în lupta împotriva bolilor cardiovasculare și oferă o nouă speranță pentru milioane de oameni din întreaga lume care sunt afectați de niveluri ridicate de Lp(a).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel