marți, octombrie 4, 2022

Pix sau stilou? Avantajele și dezavantajele instrumentelor de scris. Când vine vorba despre rechizite școlare, părinții uită sau nu se mai gândesc la beneficiile și importanța scrisului de mână. Ei aleg pentru micuții lor diverse gadgeturi în detrimentul instrumentelor de scris.

Prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg, recomandă scrisul de mână. Acesta activitatea este parte a terapiei de recuperare pentru pacienții care au suferit accident vascular cerebral sau traumatism cranio cerebral.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă mănânci gutui zilnic. Benefici...

Este o bună metodă de a preveni boala Alzheimer

„Recomand tuturor să scrie cât mai mult de mână. Din păcate, tot mai mulți folosesc astăzi computerul, pentru că este mai rapid. Dar caligrafia este foarte importantă. Pentru că mii și mii de celule nervoase lucrează la acțiunea de scriere. Practic, participă tot creierul: emisfera dreaptă este cea artistică, a creativității, iar cea stângă a execuției. Când scriem, punem pe hârtie un gând, apoi îl formulăm cât mai succint. Este extraordinar cum tot creierul lucrează: mișcăm mâna, folosim ochii, degetele, ne concentrăm. Ca o locomotivă care se pune în mișcare. Este un proces complicat, care duce la dezvoltarea creierului”,  a scris prof. dr. Ciurea, într-o postare pe Facebook.

Te-ar mai interesa: Câte grade are în casă ministrul Energiei: Nu stau...

Scrisul de mână,  modalitatea de bază pentru învățare

Așadar, scrisul de mână este modalitatea de bază pentru învățare. De aceea e important să te informezi cu privire la ce e mai potrivit pentru copilul tău, când vine vorba despre instrumente de scris.

Stiloul este printre cele mai cumpărate rechizite școlare și este instrumentul de scris preferat de părinți. Ei îl aleg de multe ori fără să se mai intereseze ce alte opțiuni mai există pe piață. Avantajele stiloului sunt:

Te-ar mai interesa: Un bărbat de 33 ani a rămas fără mâna dreaptă în u...

  • Este recomandat de învățătoare deoarece specialiștii susțin că ajută la formarea unui scris lizibil și frumos;
  • Scrie ușor și puțin mai gros decât pixul, nu este nevoie să fie apăsat pe hârtie, ceea ce îl face favorit pentru elevii din clasele primare;
  • Poate fi utilizat o perioadă lungă de timp, dacă este un obiect de calitate, din materiale bune;
  • Rezervele de cerneală sunt mai convenabile la preț față de minele de pix.
    Există în comerț și variante pentru stângaci.

no - pixabay
Dezavantajele stiloului. Poate afecta în special copiii

  • Instrumentul de scris trebuie ținut într-o anumită poziție, deoarece nu scrie dacă nu este ținut corect. Acest dezavantaj poate afecta în special copiii din clasa primară, mai ales în primele încercări ale scrierii. De asemenea, acest lucru ar putea să îi descurajeze.
  • Un alt dezavantaj este că pătează celelalte rechizite din ghiozdan sau de pe banca elevului, în caz de deschidere sau spargere accidentală a stiloului sau călimării. În același timp, cerneala se usucă repede pe stiloul lăsat deschis și nefolosit. În consecință, poate îngreuna scrisul. Unele tipuri de hârtie absorb o cantitate mare de cerneală și se pătează, de aceea este indicat să cumperi rechizite de calitate.

Cerneala se poate șterge cu pic, dar apoi nu se mai poate folosi stiloul, deci elevul trebuie să aibă și un pix. Pixul este unul dintre cele mai utilizate instrumente de scris de către majoritatea persoanelor. Este un instrument de scris practic și ușor de folosit, potrivit EVZ.

Avantajele pixului- scrisul se păstrează timp îndelungat.

Rapiditatea este punctul forte al pixului. Pentru copiii mai mari, care s-au acomodat cu scrisul, pixul este varianta care le permite să scrie mai repede. De asemenea, textul scris cu pixul poate fi, ulterior, subliniat sau evidențiat cu marker, pentru a ajuta procesul de memorare.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, medic nutriționist: Stresul și alim...

Totuși, există variante de pixuri multifuncționale, cu mai multe culori sau care includ și creion sau marker, care facilitează diverse operațiuni într-un timp mai scurt. Un alt avantaj al pixului este că scrisul realizat cu pixul se păstrează timp îndelungat.

Totuși, există și o serie de dezavantaje. Pixurile sunt mai greu de manevrat de copiii mici și pot deforma degetele. De aceea este bine să alegi produse de calitate. De asemenea, unele au prețuri mai mari și multe sunt de unică folosință. În ultimul rând, scrisul cu pix se șterge mai greu.

Te-ar mai interesa: Nu te-ai fi găndit că acest aliment duce la Alzhei...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private